Iulian Fota dezvăluie de ce își bate joc Dăncilă de politica externă a României: "Pentru a-l pune pe Klaus Iohannis în dificultate!"


Iulian Fota dezvăluie de ce își bate joc Dăncilă de politica externă a României: "Pentru a-l pune pe Klaus Iohannis în dificultate!"

Expertul în securitate națională, Iulian Fota, a reacționat pe Facebook la declarația premierului, Viorica Dăncilă, din SUA, în legătură cu mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Concret, Iulian Fota a prezentat motivul poziției lui Dăncilă privitor la Ambasadă, cel al războiului politic pe care îl are cu președintele Klaus Iohannis, dar care nu face decât să decredibilizeze politica externă a României.

Redăm postarea lui Iulian Fota:

Imprudență, dispreț pentru orice calcul de valoare, pentru cutume, lipsă de tact, servilism, lipsa oricăror consultări interne, lipsa unei minime transparențe, cam asta a ajuns politica noastră externă. Decizii majore, ce trebuiau să aibă impactul unor bombe de mare calibru, le-am transformat în pocnitori, în artificii. Doamna Premier a angajat iresponsabil România în niște promisiuni pe care Guvernul știa că nu le poate onora . Pentru a-l pune pe Președinte în dificultate a decredibilizat politică externă. Care nu este a Guvernului, ESTE A ȚĂRII. Oare România nu merită ceva mai bun?”, a scris Iulian Fota pe Facebook.

Reacția expertului în securitate vine după ce Viorica Dăncilă a declarat în SUA că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă.

La finalul zilei, Viorica Dăncilă a vorbit la Antena 3 despre subiectul Ambasadei și a dat-o la întors că nu era de fapt poziția Guvernului, ci o opinie personală:

„În discursul meu am vorbit despre mutarea Ambasadei la Ierusalim. Am formulat într-un mod corect. Am spus că trebuie să îndeplinim toți pașii constituționali. De aceea, cred că declarația președintelui, vorbind despre ignoranță și despre faptul că nu se știu pașii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească. Eu am avut o abordare corectă și am luat în calcul faptul că Constituția trebuie respectată. Că opinia mea este că trebuie să facem acest pas, asta e altceva. Dar este o opinie personală. Important e să respectăm Constituția României”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.