Un deputat expune motivele pentru care să NU avem încredere în ANAF: "11,5 milioane de lei din banii românilor au DISPĂRUT!" Cum abuzează instituția


Un deputat expune motivele pentru care să NU avem încredere în ANAF: "11,5 milioane de lei din banii românilor au DISPĂRUT!" Cum abuzează instituția

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a lansat o serie de atacuri la adresa Agenției Naționale de Administrare Fiscală, identificând o serie de abuzuri în privința banilor pe care românii îi plătesc la stat. 

Claudiu Năsui a scos în evidență faptul că ANAF-ul „a pierdut 11,5 milioane de lei din banii contribuabililor în 2017, fără ca cineva să le pună poprire pentru această greșeală” și tot noi cetățenii tragem ponoasele în urma abuzurilor și incompetenței acestei instituții. O situație concludentă în acest sens este că ANAF-ului nu i s-a pus poprire pentru dispariția celor 11,5 milioane, dar ANAF pune poprire unui simplu cetățean și pentru 1 leu.

Totodată, economistul a trecut în revistă o serie de exemple ale abuzurilor fiscale și financiare practicate de statul român în cazul ANAF: "de exemplu, cazul popririi de 1 leu pentru contribuții datorate pe asigurarea de muncă obligatorie pentru care cetățeanul în cauză a trebuit să plătească cel puțin 15 lei taxe bancare. Sau cazul maculaturii sub formă de ghiduri pentru agenți, în valoare de aproximativ 250.000 lei plătită din bani publici, care stă în debaraua dintr-un sediu ANAF ce așteaptă să fie renovat de mai bine de 3 ani. De altfel, ANAF-ul deține clădiri date de stat și cu toate acestea plătește chirii în alte locații din aceeași sursă inepuizabilă de fonduri pentru toate aceste extravaganțe: buzunarul cetățeanului plătitor de taxe și impozite".

De asemenea, Caludiu Năsui a ilustrat lipsa de echidistanță a statului român. Mai precis, în cazul în care risipa de 11,5 milioane s-ar fi întâmplat în mediul privat, imediat s-ar fi anchetat cazul, dar întrucât este vorba de o instituție de stat, cei de la putere închid ochii.

Redăm postarea deputatului USR:

ANAF-ul a pierdut 11,5 milioane de lei din banii contribuabililor în 2017, fără ca cineva să le pună poprire pentru această greșeală.

Agenția care ar trebui să ne apere de fraudă este de multe ori în centrul unor povești aproape ireale când vine vorba de finanțele noastre.

De exemplu, cazul popririi de 1 leu pentru contribuții datorate pe asigurarea de muncă obligatorie pentru care cetățeanul în cauză a trebuit să plătească cel puțin 15 lei taxe bancare.

Sau cazul maculaturii sub formă de ghiduri pentru agenți, în valoare de aproximativ 250.000 lei plătită din bani publici, care stă în debaraua dintr-un sediu ANAF ce așteaptă să fie renovat de mai bine de 3 ani.

De altfel, ANAF-ul deține clădiri date de stat și cu toate acestea plătește chirii în alte locații din aceeași sursă inepuizabilă de fonduri pentru toate aceste extravaganțe: buzunarul cetățeanului plătitor de taxe și impozite.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla într-o afecere privată, cineva ar răspunde pentru aceste risipe. Nu și la stat: doar în 2017 au dispărut 11,5 milioane de lei din banii contribuabililor și, cu toate acestea, numai acum se află despre asta.

ANAF-ul are o listă lungă de abuzuri la adresa cetățenilor pe care ar trebui să îi deservească, așa că aceste scăpări sunt doar câteva care să completeze lunga listă.

USR a propus un proiect de lege prin care să stopeze popririle abuzive, însă acesta nu a fost aprobat. Chiar ministrul finanțelor, domnul Teodorovici, a menționat că ar dori să vadă o astfel de măsură implementată, însă pare că prioritățile dumnealui s-au schimbat.

Între timp, noi suntem cei care tragem ponoasele tuturor acestor măsuri aberante. Celor de la ANAF nu pare să le pese, doar nu dau de la ei, ci de la noi - de la fiecare român care își plătește dările către stat, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.