Andrei Caramitru devoalează de ce se luptă PSD cu băncile. Cum alimentează PSDragnea fenomenul corupției


Andrei Caramitru devoalează de ce se luptă PSD cu băncile. Cum alimentează PSDragnea fenomenul corupției

Economistul USR, Andrei Caramitru, a analizat pe Facebook motivul pentru care PSD duce lupta cu băncile, concretizată și prin OUG 114. Întrucât românii au în proporție de 58% conturi bancare în timp ce europenii în proporție de 95%, PSD a mai găsit o portiță de e alimenta fenomenul corupției, așa cum ilustrează și Andrei Caramitru: "PSD s-a suit pe valul ăsta și face un rău incredibil cu “taxa pe lăcomie” sau pe hărnicie sau cum s-o mai chema. Strategii de Chipăros “inteligent (...) Din cauza asta - corupția este susținută pentru că e atât de mult cash care se învârte în afara sistemului bancar".

Totodată, Andrei Caramitru identifică două probleme ce țin de bănci.

Redăm postarea lui Andrei Caramitru în întregime:

„CE FACEM CU BĂNCILE?

Multă lume înjură băncile - dobânzi și comisioane prea mari, dau greu finanțare, nu tratează bine clienții. PSD s-a suit pe valul ăsta și face un rău incredibil cu “taxa pe lăcomie” sau pe hărnicie sau cum s-o mai chema. Strategii de Chipăros “inteligent”.

Cred că, pentru orice program economic și pentru o guvernare responsabilă - trebuie să identificăm problemele reale și cum să ameliorăm finanțarea economiei (fără asta putem uita de creștere economică reală).

Eu cred că sunt 2 probleme de fapt:

- prea puțini oameni au conturi bancare (58% la noi, 95% în Europa). Pentru că - ruralul este foarte mare (și e costisitor să ai sucursale, ATM-uri și POS-uri în fiecare sat), pensiile sunt plătite majoritar cash în plic

- nivelul creditării pentru IMM-uri e mult prea scăzut. Pentru că - legislația e absurdă în prea multe locuri (încurajează firmele care nu investesc și descurajează pe celelalte, nu protejează creditorul) și IMM-urile sunt defiscalizate (nu raportează tot pentru că taxele sunt prea mari în special pe muncă - și atunci devin ne-bancabile).

Din cauza asta - corupția este susținută pentru că e atât de mult cash care se învârte în afara sistemului bancar. Și dobânzile sunt mari (volume mici, cost mare pe fiecare leu din bănci).

Haideți să votăm naibii inteligent o dată. Nu mai avem timp. Ne prăbușim. Mai avem o singură șansă. Atât. #26Mai”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.