Klaus Iohannis, mesaj occidental fără înconjur: "România este pe deplin dedicată unei relaţii transatlantice puternice!"


Klaus Iohannis, mesaj occidental fără înconjur: "România este pe deplin dedicată unei relaţii transatlantice puternice!"

Președintele României, Klaus Iohannis, aflat la Conferința anuală Transatlantică, organizată de AmCham EU la Bruxelles, a declarat că „România este pe deplin dedicată unei relaţii transatlantice puternice, cooperării strânse între UE şi SUA, precum şi între UE şi NATO”, potrivit Agerpres.

O cooperare transatlantică puternică a fost dintotdeauna şi va rămâne o condiţie esenţială a prosperităţii pentru economiile noastre şi pentru cetăţenii noştri. Parteneriatul transatlantic rămâne relaţia strategică esenţială pe arena globală. Împreună, ţările noastre reprezintă de departe grupul de ţări cu cea mai mare influenţă din lume, ceea ce nu ar trebui să reprezinte, însă, un motiv de delăsare. România este pe deplin dedicată unei relaţii transatlantice puternice, cooperării strânse între UE şi SUA, precum şi între UE şi NATO. Ca partener strategic al Statelor Unite, România consideră că mandatul său la conducerea Consiliului UE reprezintă o oportunitate de a promova o agendă pozitivă de cooperare între Uniunea Europeană şi Statele Unite”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele a scos în evidență faptul că relația transatlantică reprezintă o „ancoră” de stabilitate globală și „motorul” preosperității comune.

O Europă puternică, unită şi cu o economie de succes rămâne o necesitate pentru Statele Unite. Securitatea şi prosperitatea Europei nu pot fi separate de securitatea şi prosperitatea Americii. Relaţia economică dintre Statele Unite şi Europa este cea mai cuprinzătoare şi cea mai importantă din lume, a declarat președintele României.

„Europa este bună pentru afacerile americane şi ne bucură să constatăm acest lucru. (...) Este adevărat că UE exportă mai multe bunuri în SUA decât importă, dar situaţia se compensează când vine vorba de servicii. Fiecare parte beneficiază de avantaje competitive, dar împreună suntem mai puternici decât suma părţilor", a susţinut Klaus Iohannis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.