Președintele PSD, Liviu Dragnea, se arată de câteva zile împotriva exploatării muncitorilor, solicitând condiți de muncă mai bune pentru cei care lucrează în mediul privat.
"Nu fac eu analiză economică, doar zic, dar 1700 de lei e un salariu atât de mare? Plecând de la acest caz trebuie să spunem de ce s-a ajuns ca muncitorii români să fie tratați cu atâta dispreț", a spus Dragnea.
Cu toate acestea, o anchetă realizată de Dela0.ro, arată că istoricul de afaceri al familiei Dragnea găzduiește numeroase exemple de abuz în relațiile cu muncitorii.
Jurnaliștii Dela0.ro au fost în comuna Salcia, unde au descoperit o „comunitate subjugată și sărăcită”, la marginea căreia se află câteva saivane și hale deținute de Valentin Dragnea, fiul liderului PSD. Complexul a fost unul dintre cei mai mari angajatori până anul trecut, din aproape 250 de angajați la Ferma Salcia în 2017, astăzi au rămas câteva zeci.
Toate animalele din fermă au fost sacrificate în ultimul an, iar cei mai mulți muncitori dați afară. Conducerea complexului pare să fi renunțat cu totul la creșterea porcilor în propriile hale, doar secțiile de procesare și producție mezeluri funcționând în momentul de față la Salcia, scrie Dela0.ro
Reportajul arată povestea unui angajat al Fermei Salcia, care a început să lucreze la Romcip (numele vechi al fermei) din 1992. Bărbatul, angajat pe postul de îngrijitor de animale, avea un salariu brut de 1379 lei. După ridicarea salariului minim pe economie la nivel național în 2017, Ferma Salcia a fost obligată să îi mărească salariul brut la 1450 lei, 1065 net. În 2018, după alte majorări bărbatul a primit salariul brut de 1900 de lei, 1160 de lei net.
În septembrie 2018, bărbatul a fost disponibilizat sub pretextul desființării postului și a fost informat că are 20 de zile de preaviz. Pentru a putea beneficia de șomaj, bărbatul mai avea nevoie de o săptămână și jumătate până să împlinească anul calendaristic complet. I-a fost refuzat și acest beneficiu, pe lângă faptul că Ionel Badea, fermierul de la Salcia, a fost abuzat în nenumărate rânduri, atât prin orele de muncă, turele suplimentare neplătite, cât și prin salariul mic.
E o frică care încă stăpânește în satele comunei Salcia, frica de a nu pierde unul dintre foarte puținele locuri de muncă, teama că dacă ar vorbi nu s-ar mai putea întoarce la fermă dacă va mai fi cazul (unii încă iau varianta în calcul, deși mărturisesc că angajatorul a luat și pielea de pe ei), teama că dacă ar expune public situația nu-și vor mai recupera din salariile restante.
Frica față de stăpânul Dragnea se transferă și către reprezentanții partidului său în teritoriu. Sătenii din Salcia sunt sinceri în naivitatea lor: poate mai au nevoie de ajutorul primarului la o subvenție agricolă, la un arat, la orice nevoie administrativă, așa că mai bine uită ce-a fost și speră, chiar dacă fără motive concrete, la mai bine, mai scrie Dela0.ro