Frank Engel, europarlamentar luxemburghez, şeful Partidului Creştin-Social, membru în PPE, a relatat luni ce perspectivă are premierul Viorica privind corupția din România și mita. Concret, Viorica este de părere că nu există corupție în România, iar mita este o manieră diferită din punct de vedere cultural de a mulțumi pe cineva.
„Să vă povestesc ce a afirmat doamna Dăncilă în faţa grupului socialist. Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat că doamna Dăncilă, înainte de a vorbi în faţa plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reproşat problemele legate de corupţie din România. Şi ea a zis că nu e adevărat, nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva. Mi s-a părut extrem de ingenios să vorbeşti de o diferenţă culturală. Practic, aş putea să-mi cumpăr direct o decizie favorabilă în justiţie, dar asta nu ar însemna că sunt corupt sau că aş corupe pe cineva, nu, aş avea un comportament cultural specific”, a povestit eurodeputatul.
Guvernul a reacționat joi și l-a acuzat pe europarlamentarul PPE Frank Engel de minciună așa cum puteți citi în comunicatul Executivului. De asemenea, și presa a fost luată în vizor de Viorica:
"Urmare a unor afirmații atribuite în mod fals prim-ministrului Viorica Dăncilă, care ar fi fost susținute în cadrul unei întâlniri politice avute la Bruxelles, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să transmită următoarele precizări:
Afirmaţiile potrivit cărora la întâlnirea grupului S&D din 15 ianuarie a.c. prim-ministrul Viorica Dăncilă ar fi făcut declarații referitoare la corupția din România, legând acest fenomen de o anumită particularitate culturală a României, sunt mincinoase și aduc grave prejudicii de imagine țării noastre.
Înregistrările audio ale întâlnirii la care s-a făcut referire dovedesc că nu a existat nicio astfel de intervenție a premierului Viorica Dăncilă, iar atribuirea unor astfel de afirmații fără verificarea lor prealabilă este lipsită de deontologie profesională.
Atribuirea acestor declarații premierului României fără o minimă verificare a veridicității acestora reprezintă un exemplu regretabil de știre falsă, care aduce atingere nu doar imaginii României, ci și credibilității Parlamentului European.
Din păcate, fenomenul fake news reprezintă una dintre marile provocări cu care ne confruntăm și avem cu toții, instituții media, instituții publice și oameni politici responsabilitatea de a face toate demersurile să ajungă la cetățeni informații corecte", arată un comunicat al Guvernului.