Senatorul liberal Florin Cîțu scrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, despre legăturile României cu o bancă din Moscova la care deține acțiuni și care în curând va avea sediul central la Budapesta, fiind practic „Calul troian” al lui Vladimir Putin în interiorul UE.
Florin Cîțu: „De câteva luni de zile va spun că multe din deciziile guvernului au legătură directă cu Moscova.
Mă tot întrebăm de ce nu fac FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, n.red) mai repede. Ne spuneau că este esențial pentru programul de guvernare al PSD + ALDE.
Dacă va mai aduceți aminte anul trecut Ungaria câștigă dreptul de a exportă gazele românești exploatate off - shore.
Dar Putin, Dragnea și V. Orban aveau nevoie de un vehicul financiar prin care să finanțeze achiziționare de active, resurse în țări cu importantă strategica din UE. Un vehicul prin care să între bani rusești și să iasă bani “curați”.
După cum știți Rusia este supusă unor sancțiuni economice din partea partenerilor noștri strategici. România este obligată să respecte aceste sancțiuni.
În 2017 guvernul a inițiat un proiect de lege prin care România își majoră participația la o banca cu sediul la ..atenție, Moscova.
Ce este cu această banca?
Banca se numește Banca Internațională de Investiții. Este o banca înființată pe vremea comuniștilor pentru zona economică controlată de URSS. După 1990 Polonia și Ungaria s-au restras. România nu. Iar banca, evident rămăsese fără activitate.
Vladimir Putin a resuscitat această banca în 2012. Relațiile sale personale cu Victor Orban au făcut că Ungaria să revină că acționar al acestei bănci în 2015. Mai mult, Ungaria a devenit cel mai mare acționar al acestei bănci. Alți acționari, Cuba (va aduceți aminte de escală lui Teodorovici la Moscova în drum spre Cuba), Republica Socialistă Vietnam, Mongolia, etc..
Întrebarea pentru noi, este clară. De ce bagă România mai mulți bani într-un vehicul financiar care nu are legătură cau partenerii noștri strategici? Un vehicul care evident reprezintă interesele Rusiei în UE. Simplu. Pentru că așa vrea Dragnea.
Majorarea de capital pe care a făcut-o România, a fost precedată de vizitele dese ale ministrului de externe ungar la București.
În acealși timp va aduceți aminte de scandalul legii off-shore. Dragnea a schimbat legea până a ieșit așa cum au vrut rușii.
Sau oug 114/2018. Așa cum v-am arătat de mai multe ori, primii și singurii care au beneficiat au fost rușii. Mai mult, această ordonanță are rolul de a scădea prețul activelor unor bănci și al altor companii private din sectoare diferite ale economiei, pentru a putea fi preluate de “salvatori” prin acest vehicul. Astfel, Rusia devine proprietar în zone strategice din economia României.
BII banca este una dintre cele mai active pe piață de capital și de obligațiuni din RO. Bineînțeles că achiziționează și obligațiuni de stat.
Aceași banca, controlată direct de Putin, se pare că este în procedura de achiziționare a unui pachet important de acțiuni în grupul Digi 24. Interesant, nu?
Este evident, pentru mine, că Putin, V. Orban și Dragnea au creat un vehicul prin care să între bani din afară UE în interiorul UE dar mai ales care să funcționeze în interiorul UE fără să fie sancționat. Asta înseamnă să fii mafiot!
Urmează partea cea mai periculoasă pentru UE.
BII prin decizia rușilor își mută sediul în inima UE. Unde credeți? Da, La Budapesta.
Și mai important. ATENȚIE!
Toți angajații băncii vor avea statut de diplomat. Asta înseamnă că nu pot fi arestați sau reținuți. Punct. Orice ar face. De ce ar avea angajații unei bănci nevoie de acest statut?
Uite așa trei dictatori, fac un vehicul financiar, cu sediul în UE controlat de ruși, și care nu poate fi supus sancțiunilor europene.
Este BII calul Troian al lui Putin în inima UE? Da, în opinia mea.
Acum înțelegeți de ce zicea Teodorovici că nu are nevoie de bani de la bănci?
Este clar acum ce este cu escală la Moscova?
Eugen Teodorovici este implicat direct. El este reprezentatul României în boardul guvernatorilor acestei bănci. Mai mult România are și un vicepreședinte executiv în conducerea băncii. Venit din MFP și care stă la Moscova.
La final, câteva întrebări legitime?
- ce părăre au partenerii noștri americani în legătură cu această situație, ei pun sanctiun Rusiei iar guvernul de la București lucrează cu ei?
- ce părăre are CE de aceste golanii ale guvernului Dragnea?
- serviciile de informații române știau de aceste lucruri? Dacă știau l-au informat pe Președintele României?
Eu, senatorul Florin Cîțu, cred că toate cele prezentate astăzi, alături de poziția guvernului României față de paradisurile fiscale, au un singur scop.
Cineva dorește să creeze un alt parteneriat economic și politic din care să facă parte și România. Un parteneriat economic și politic care să nu se supună rigorilor UE și SUA, dar care să acționeze în interiorul acestor zone”.
Potrivit unui articol publicat recent de digi24, Banca Internațională de Investiții a Rusiei primește de la guvernul ungar privilegii și imunități de-a dreptul alarmante. Jurnaliștii de la index.hu arată că în acordul de stabilire a noului sediu, banca Rusiei va beneficia de drepturi chiar și mai avantajoase decât cele ale unei ambasade - toți angajații, dar și colaboratorii lor vor avea imunitate diplomatică, deși nu au acest statut.
Practic, statul ungar îi va pune la dispoziție clădirile și facilitățile cerute și toate costurile - inclusiv renovarea, închirierea unor spații și paza - vor fi asigurate din bani publici, adică sunt costuri suportate chiar de cetățenii Ungariei. Autoritățile statului ungar nu vor avea voie să intre în clădire dacă nu li se permite accesul, va fi o adevărată fortăreață bancară, care va fi păzită de un număr suficient de polițiști și ofițeri, pe care Guvernul trebuie să-i pună la dispoziția băncii rusești. Inclusiv aceștia vor avea voie să intre în clădire doar pe bază de invitație.
Noul sediu va beneficia de imunitate în cazul oricăror proceduri de expropriere, activele băncii nu se vor afla sub incidența restricțiilor, reglementărilor sau altor forme de control din partea autorităților. Practic, banca nu va putea fi investigată, controlată sau monitorizată în niciun fel. De asemenea, va fi scutită de la plata taxelor și comisioanelor legate de exportul-importul de diverse servicii.
Jurnaliștii din Ungaria se întreabă, în acest context, cum de a acceptat Guvernul aceste condiții. Explicația oficială ar fi că, odată cu mutarea sediului băncii la Budapesta, Ungaria va deveni un hub financiar internațional. Numai că experții arată că Banca Internațională de Investiții a Rusiei e una extrem de mică: bilanțul său reprezintă doar 2,5% din cea mai mare bancă ungară - OTP, ceea ce o face a 17-a bancă din Ungaria. Implicațiile sunt mult mai mari. Peste 50% din acțiunile băncii rusești sunt deținute de Bulgaria, Cehia, Slovacia, România și Ungaria, în vreme ce Rusia deține 40%.
Zita Gurmai, o parlamentară a Opoziţiei, Gurmai a numit BII „Calul Troian al lui Putin” şi a spus că nu există garanţii că această bancă nu va oferi acces în Ungaria al unor persoane care reprezintă un risc pentru securitatea naţională a Ungariei.
Noul sediu ar urma să fie gata anul acesta și va deveni operațional în cel mult 2-3 ani.
Anul trecut în mai, când Parlamentul României aproba alocarea a patru milioane de euro pentru majorarea capitalului BII, deputatul Matei Dobrovie (USR la acea dată) declara și el că „este încă o iniţiativă care ne arată că PSD are alte idei de orientare strategică a României, decât noi, cei care ne dorim apropierea de Vest, de nucleul dur al Uniunii Europene şi de Statele Unite”.
Reprezentanții PNL și USR s-au opus adoptării proiectului de lege, susținând că România nu are de câștigat prin asocierea la o instituție financiară controlată de Rusia. „Nu avem niciun beneficiu din participarea la acest format, la această bancă dubioasă care are sediul la Moscova şi este condusă de Nikolai Kosov, un personaj controversat care a fost deja expus în investigația Panama Papers pentru detinerea mai multor companii fantomă. Nici Comisia pentru buget/finanţe nu a știut să ne spună care sunt avantajele participării la această bancă”, mai spunea deputatul.
BII a fost fondată în 1970 și a început activitatea în anul următor, ca o alternativă de Fondului Monetar de Investiții pentru statele din fostul zonă economică a statelor comuniste CAER. Banca are ca membri guvernele Bulgariei, Vietnamului, Cubei, Mongoliei, Federației Ruse, României, Cehiei, Slovaciei și Ungariei (care a revenit ca acționar în bancă în 2014, după retragerea din 2000). În 2015, România a semnat noile documente constitutive ale băncii, menite să crească importanța comercială a BII în finanțarea proiectelor din țările membre.
Dan Muşetoiu, fostul coordonator al versiunii româneşti a site-ului de propagandă Russia Today, scria, în 2017, blogul său un text deosebit de acid la adresa BII:
"Banca Internațională de Investitii este o puşculiţă kgb-istă, sovietică, infiinţată în 1970 şi reinventată acum câţiva ani la Moscova (în 2012, prietenii ştiu de ce) cu sprijinul unor idioţi utili, nostalgici CAER, din Europa de Est. Mai exact al României, Bulgariei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei. Dintre astea, Cehia a făcut ceva figuri, însă până la urmă s-a aliniat. Celelalte ţări prezente în lista membrilor fondatori pentru a susţine „internaţionalismul” băncii sunt Mongolia, Cuba şi Vietnamul. Şi Rusia, evident.
România a aderat la această puşculiţă „internaţională” în 2015, la 1 iulie, când la Bucureşti toată lumea condamna ferm intervenţia rusă în Ucraina şi cerea sancţiuni economice grave împotriva Moscovei. Acesta este motivul pentru care am folosit expresia „idioţi utili” – fără ei, puşculiţa ar fi intrat pe lista de sacţiuni. Cu ei, sancţiunile au fost şuntate. Până la urmă, poate n-ar fi fost chiar aşa aiurea dacă ruşii ar fi băgat banii lor în puşculiţa asta, dar lucrurile n-au stat aşa: banii sunt tot ai fraierilor, vom vedea imediat cum.
A existat un băiat la Bucureşti, ungur de felul lui, şcolit pe sub bila de la ASE, care a ignorat zgomotul de fond care cerea izolarea Rusiei şi aplicarea de sancţiuni economice şi financiare, şi s-a dus la Moscova să semneze adeziunea României la noua filozofie hibridă a Kremlinului. Pe banii noştri. Îl cheamă Attila Gyorgy şi era secretar de stat în ministerul de finanţe. Cred că este încă. Pe vremea aia, ministru de finanţe era Anca Dragu şi ministru de externe Lazăr Comănescu”.
Sabin Orcan scria și el într-un editorial publicat în România Liberă în 2017:
„Culmea e că România a ratificat aderarea la BII sub fosta guvernare tehnocrată. Documentul e semnat de trei miniștri: Anca Dragu de la Finanțe, Lazăr Comănescu de la Externe și Raluca Prună de la Justiție.
Că printre semnatari se numără tovarășul Comănescu, intrat în diplomație pe timpul frăției româno-sovietice, nu ne miră. Surprinzătoare ni s-ar putea părea doar semnăturile celor două doamne venite la Palatul Victoria direct de la Bruxelles. Unde înțeleg că au învățat că Rusia lui Putin e în contradicție cu democrația și cu drepturile omului”.