Ignoranță de tip dăncilez. Guvernul nu ține cont de avizul negativ al CSM și adoptă proiectul de modificare a OUG 7


Ignoranță de tip dăncilez. Guvernul nu ține cont de avizul negativ al CSM și adoptă proiectul de modificare a OUG 7

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de marţi, adoptarea proiectului pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM.

Aprobăm în şedinţa de astăzi (marţi – n.r.) soluţiile convenite cu reprezentanţii CSM şi ai asociaţiilor profesionale din domeniul juridic, în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraţilor cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, delegarea procurorilor în funcţii de conducere şi la promovarea în funcţiile de conducere a parchetelor pentru care numirea se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei. De asemenea, luăm măsuri şi pentru salarizarea corespunzătoare a specialiştilor IT care lucrează în sistemul judiciar. Începând că această lună toţi specialiştii IT care lucrează în justiţie vor benefica de aceleaşi drepturi salariale”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de marţi a Executivului, informează mediafax.ro. 

„După cum ştiţi acest act normativ a fost transmis Consiliului Superior al Magistraturii săptămâna trecută pentru consultare şi avizare. Aşa cum am spus, Guvernul României rămâne deschis dialogului constructiv pentru soluţionarea oricăror neclarităţi, astfel încât sistemul judiciar să funcţioneze corect, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. În urma discuţiei pe care am avut-o am transpus în acest act normativ toate prevederile susţinute de cei care au participat la acea şedinţă. Domnule ministrul Toader, vă rog, să explicaţi în detaliu la finalul şedinţei de Guvern toate aceste reglementări”, a completat premierul.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiţiei. Avizul Consiliului este unul consultativ.

Reprezentanţii CSM au precizat că motivarea avizului negativ este dată în sensul menţinerii poziţiei consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului şi cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispoziţiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu.

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, după şedinţa plenului CSM, din nou, abrogarea integrală a ordonanţei pe legile justiţiei.

Ordonanţa de modificare, avizată negativ de plenul CSM, propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv ca procurorii de rang înalt să fie numiţi numai dintre procurori, nu şi dintre judecători aşa cum prevedea OUG 7. O altă schimbare asupra căreia se revine este cea referitoare la avizul consultativ dat în cazul procurorilor de rang înalt, care rămâne în atribuţia Secţiei de procurori din CSM, nu la plenul CSM, aşa cum era în ordonanţa iniţială de modificare a legilor justiţiei.

De asemenea, noul proiect de act normativ propune abrogarea articolului 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul parchetelor, respectiv : "Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. Prevederea a fost contestată dur de căte procurori, DNA transmiţând că două secţii din cadrul Direcţiei rămân, din această cauză, fără procurori-şefi.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7, care modifică legile justiţiei, a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare. De asemenea, au fost şi proteste în ţară împotriva OUG 7, iar Opoziţia a solicitat abrogarea actului normativ şi a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.