Cine este europarlamentara care părea în cârdășie cu pesedista Țapardel și i-a cerut agresiv lui Kovesi să răspundă în engleză. Cristian Preda, dezvăluiri incendiare din culisele audierilor


Cine este europarlamentara care părea în cârdășie cu pesedista Țapardel și i-a cerut agresiv lui Kovesi să răspundă în engleză. Cristian Preda, dezvăluiri incendiare din culisele audierilor

Nici n-a apucat să tragă aer în piept după intervenția agresivă și indecentă a europarlamentarei de mahala Maria Grapini din cadrul audierilor de la comisia LIBE pentru funcția de procuror șef european, și Laura Codruța Kovesi a devenit ținta unui nou tir de întrebări oțărâte venite din partea unei eurodeputate spaniole lângă care fremăta de satisfacție pesedista Claudia Țapardel.

Alături de colegii din PSD, Țapardel a dus, în ultimele săptămâni, o campanie furibundă de sabotare a candidaturii LCK, acuzându-i de jocuri de culise și negocieri necurate pe membrii Comisiei Europene în comunicate difuzate către presa din România.

Țapardel a supravegheat atent intervenția dezlănțuită a eurodeputatei Ines Ayala Sender care i-a cerut lui Kovesi, la sfârșitul intervenției pline de acuzații cu iz de propagandă antijustiție psd, să răspundă în engleză, probabil cu intenția de a demosntra că fosta șefă a DNA nu stăpânește limba în care se comunică cel mai des la Bruxelles.

 Inés Ayala Sender: ”Vă mulțumim doamna Kovesi, și mie îmi pare rău că trebuie să vă plângeți de presiuni. Nu vă povestesc ce presiuni suferă procurorii în Spania în cazul Cataloniei, din partea PPE-ului. Procurorii suferă presiuni și trebuie, în același timp, să rămână independenți. Văd în CV-ul dvs. că, nu cu mult timp în urmă, în 2017, ați primit o medalie de la o fundație ACSU, o fundație de partid. Chiar înainte de această audiere a fost declarația unor colegi din PPE, înainte să vă audiem și cred că asta nu v-a făcut viața mai ușoară. Aș dori să știu cum vă veți apăra independența în aceste circumstanțe? Alte grupuri pot să considere că ați putea apăra interese partizane. Cum veți coopera cu restul procurorilor europeni în cadrul Parchetului European, când văd în CV-ul dvs. că ați lucrat mai ales în România și ați colaborat cu Moldova și Muntenegru? Dacă puteți să-mi răspundeți în engleză”.

Inés Ayala Sender este un politician socialist spaniol în vârstă de 61 de ani, ales pentru prima oară în Parlamentul European în 2004. A ocupat la un moment dat funcția de Raportor al Comisiei de buget finanțe din Parlamentul European și este o prietenă veche și fidelă a PSD. Contrele sale cu europarlamentara Monica Macovei sunt mai vechi, încă de când aceasta din urmă era membră a PDL și vota, potrivit socialistei din Spania, prin 2013 contra candidaților propuși de guvernul de la București (Ponta la acea vreme) pentru Curtea Europeană de Conturi. Inés Ayala Sender susţinea pe atunci că pedelistele Macovei și Elena Băsescu recurgeau la tot felul de metode prin care încercau să îi intoxice pe membri Comisiei de buget finanţe şi să îi determine să refuze candidatura persoanei propuse de guvernul român: "Ne-am văzut confruntaţi cu diverse episoade lamentabile. La fiecare propunere a guvernului român în privinţa unui candidat de fiecare dată primeam tot felul de scrisori anonime care încercau să discrediteze absolut aiurea persoana propusă de executivul de la Bucureşti".

Pe pagina sa oficială de facebook, unde are postări doar în limba maternă, Ayala Sender nu a comentat în niciun fel prestația lui Kovesi de seara trecută sau felul în care au decurs audierile din comisia LIBE.

În schimb, Țapardel a postat un set de poze însoțite de un comentariu abject: „În ciuda presiunilor și a lobby-ului puternic al Grupului #PPE din #PE, consider că dezbaterea de astăzi a dat un semnal clar al faptului că toți colegii din #PE trebuie să înțeleagă că pentru această poziție publică europeană este necesar să desemnăm o persoană independentă din punct de vedere politic, caracterizată prin probitate morală, un CV impecabil și experiență profesională ireproșabilă, ceea ce nu este cazul pentru Laura Codruța Kovesi”.

Răspunsul Laurei Codruța Kovesi pentru Ayala Sender, la finalul căruia a fost aplaudată îndelung de majoritatea europarlamentarilor din sală: „ Îmi voi apară independența prin rezultatele pe care le-am avut până acum. Doriți să vorbesc engleză? Foarte bine, mulțumesc. În timpul activității mele, întotdeauna am fost independentă, întotdeauna am respectat legislația, rezultatele mele vorbesc în numele meu. Activitatea noastră, împreună cu colegii, am anchetat membri din diferite partide politice, nu numai dintr-un anumit partid, am anchetat persoane bogate, cu poziții importante, însă, pentru că am fost independenți, am dus întotdeauna la bun sfârșit aceste cazuri. Independența a fost asigurată de lege. În momentul de față există încercări de a limita această independență. În ceea ce privește cooperarea cu ceilalți procurori europeni, am spus deja că am cooperat cu colegi din 14 state membre și nu numai. Știți, sunt om și eu, poate nu sunt perfectă, sunt emoționată astăzi, pentru că e o zi importantă pentru mine și colegii mei. Știu engleză, știu și franceză și, dacă e important pentru dumneavoastră, pot vorbi și în engleză cu dvs”.

Europarlamentarul Cristian Preda, recent intrat în PLUS, a povestit ce s-a mai întâmplat în sala de ședință și nu a fost suprins de camerele televiziunilor: „Aş menţiona, întâi de toate, remarca unui coleg din Luxemburg, care ştie binişor română şi care stătea chiar lângă mine. Când a auzit că Grapini o întreabă pe LCK „ce veţi face ca şi şef?”, a corectat-o imediat. „se zice: ca şef, nu: ca şi şef!”. Din fericire, pentru limba română, eminenta lingvistă nu l-a auzit.

Al doilea lucru e zâmbetul de pe buzele unei colege din Italia când LCK a pronunţat numele lui Giovanni Falcone, pentru a sublinia că datoria unui procuror e să aplice legea. Iar italianca e chiar fiica unuia dintre părinţii fondatori ai Uniunii noastre.

Am reţinut, în al treilea rând, replica unei deputate malteze la adresa acelei socialiste din Spania care i-a cerut Laurei-Codruţa Kovesi să răspundă în engleză. Colega mea din Malta a întrebat-o: „dar tu n-ai vorbit în limba ta maternă?”. În fine, Kovesi i-a răspuns în engleză şi i-a explicat că i-ar putea vorbi şi-n franceză”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.