Spuneam săptămâna trecută că nu cu oameni noi scăpăm de PSD. Oamenii noi vorbesc între ei și pentru ei. Dar mai grav de atât este faptul că, pentru orice individ cu ceva noțiuni istorice și politice, omul nou aduce aminte de comunism și de omul nou, construcție a socialismului. Dar să spunem că adepții omului nou au fost doar prost inspirați și fiind vorba de omul nou în politică, putem trece peste detaliile menționate anterior.
Politicianului nou îi pute România. Pe politicianul nou nu-l reprezintă teleormănenii, oltenii, moldovenii, cetățenii fără studii, conservatorii, pensionarii, copiii. Politicianul nou știe mai bine decât cei cărora le cere votul ce le trebuie și se consideră o binecuvântare pentru talpa țării. Și dacă îndrăznești să-l contrazici, ești retrograd, fascist, nazist, trompetă, analfabet, loază.
Politicienii aștia noi au reușit performanța de a face PSD frecventabil. Și nu o spun doar eu, o spun ultimele alegeri, o spun sondajele și o vor spune și viitoarele alegeri, din mai. Dacă în 2014 Klaus Iohannis a fost făcut președinte cu forța, pentru că 6 milioane de români n-au pontat, lucrurile s-au schimbat dramatic de atunci. Electoratul PSD nu așteaptă listele pentru europarlamentare pentru a se hotărî dacă votează, cum nu analizează discursurile politicienilor. Electoratul PSD nu-și urmărește votul pentru că nu votează programe politice sau strategii de dezvoltare. Electoratul PSD își urmărește interesul imediat.Degeaba vorbim despre strategia de dezvoltare durabilă pănă-n 2030, degeaba scoatem indicatori economici care arată ca peste x ani nu mai are cine să ne plătească pensia. Votantul PSD știe că salariul a crescut, că băncile au fost sancționate, că Uniunea Europeană a fost pusă cu botul pe labe.
Pe de altă parte, de 2 ani de zile, viața românilor a fost confiscată de tema justiției. Nu a mai contat economia, educația, prea puțin sănătatea. Diaspora apare în discuții doar când se dorește mobilizarea pentru proteste. Tot ce aude românul de la oamenii noi este ca justiția trebuie, justiția face, justiția și atât. Între timp, Dragnea și-a văzut liniștit de treaba și a aruncat câteva firimituri și electoratului strategic. Repartizarea dividendelor trimestrial, legea prevenirii, scutirea de la plata contribuțiilor sociale a firmelor de construcții, creșterea plafoanelor fiscale pentru firme sunt doar câteva dintre măsurile despre care opoziția nici măcar nu a vorbit, dar să mai propună și soluții.
Politicienii noi, tineri, frumoși, pregătiți au noțiuni politice începând cu anul 2014, 2015. Nici 10% dintre ei nu cunosc ce s-a întâmplat înainte de aderarea la UE sau intrarea noastră în NATO. Mai puțin de atât pot vorbi coerent și corect despre ororile comunismului. Iar acești oameni sunt alternativa. Alternativă pentru un electorat care, la 30 de ani de la Revoluție, umple congelatorul până la refuz, păstrează apă în sticle de plastic și pungi în sertare și se descalță la intrarea în casă.
Din păcate pentru voi, oameni noi, aștia suntem și cu asta trebuie să lucrați. Dacă nu vă place de noi puteți pleca și candida în alte țări, pentru că, în ciuda impresiei generale, datoria voastră nu e să mă schimbați pe mine sau să-mi spuneți ce și cum să gândesc. Datoria politicianului, oricărui politician este să se adapteze nevoilor elecoratului și să vină în întâmpinarea problemelor sale, nu să le impună pe ale lui. Și apoi să mă facă și prost pentru că nu-l înțeleg.