Andrei Caramitru demantelează furtul din învățământul românesc. Ce soluții propune economistul


Andrei Caramitru demantelează furtul din învățământul românesc. Ce soluții propune economistul

Economistul USR, Andrei Caramitru, a explicat într-o postare pe Facebook, furturile de milioane de euro ale PSD/ALDE din sistemul de învățământ, dar și care ar fi soluțiile combaterii acestei probleme.

FURTUL DIN ÎNVĂȚĂMÂNT - CUM FUNCȚIONEAZĂ

Educația este o zona mică de furt pentru PSD/ALDE. Doar vreo 200 milioane EUR (era mult mai mare in epoca fabricilor de diplome). Miliardele se fură prin transport (PNDL - despre care am scris), sănătate (CNAS), ANAF. O să le iau pe rând în următoarele săptămâni. Însă pentru cei 200 milioane EUR sistemul de educație este distrus, și viitorul nostru cu el.

Care e mecanismul in scoli și licee? Mi-a fost explicat de un fost ministru al învățămăntului. Cărțile auxiliare și inspectorii:
- ministerul decide o lista de auxiliare “aprobate”. Cu șpăgi consistente și oameni in minister impuși de mafia cărților
- Inspectorii sunt numiți politic, la fel directorii de scoli (decizia e luată la partid direct, chiar la nivel de comună)
- Inspectorii primesc o “cotă” impusă pe școală. Pun presiune pe directorii școlii care dau cotele mai departe la profesori care cer elevilor să le cumpere
- Pentru inspectori și directorii de școli, educația copiilor nu contează. Contează doar cota de bani colectați”, scrie economistul pe Facebook.

Totodată, Andrei Caramitru a ridicat și problema toaletelor în curte aceasta regăsindu-se în peste 2400 de școli, firmele de tipul Tel Drum nefiind interesate de contractele mici ce țin de instituțiile de învățământ, ci doar de tunuri de milioane de Euro cum ar fi drumurile prin PNDL. 

„De ce nu fac totuși și investitii în școli, măcar sa construiască WC-uri (peste 2400 scoli au încă toaletele in curte - în 2019)? Pentru că nu pot fura organizat din asta :
- Școlile sunt doar câte una pe comuna. Investitia este foarte mica (câteva mii de EUR pe școală), și nu poate fi făcută decât de o firma locală
- Firmele locale de tipul TelDrum și patronii lor politici se concentrează pe drumuri prin PNDL (milioane de EUR), nu ii interesează contractele mici in scoli”, mai spune Caramitru.

Pe final, expertul în finanțe Andrei Caramitru a propus o serie de soluții care pot rezolva problemele din învățământul românesc. 

Ce trebuie făcut ? Înainte sa vorbim de organizarea educației, trebuie sa resetam sistemul de decizii. Și nu e greu deloc :
- Inspectorii trebuie eliminați din sistem. Total. Sunt un instrument de control politic de la centru și de gestiune a banilor negri
- Școlile trebuie gestionate de comunitățile locale - dar nu de primarul politic ! Ci de un Board școlar compus din aleși ai profesorilor, parintilor, elevilor . Board-ul decide directorul, bugetul / investitiile și planul de educatie. Dacă e nevoie de bani pentru investiții primăria să ii aloce, însă nu controlează cum se cheltuiesc banii (Board-ul școlii are responsabilitatea asta). #VăVedem #USReparăDupăPSD”, încheie Andrei Caramitru.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.