PSD a fost lovit de mai multe plecări ale unor deputați. Este vorba despre Mihai Tudose, Georgian Pop, Oana Silviu Vlăduca care au ales să meargă la Pro România, partidul lui Victor Ponta.
În acest context, redacția Podul.ro, a luat legătura cu analistul politic Alfred Bulai. Concret, chestionat cât de tare a fost lovit PSD de plecările deputaților precizați anterior, Alfred Bulai atrage atenția că impactul este mai degrabă major pentru Pro România și nu neapărat o lovitură mare pentru PSD. Mai mult, profesorul universitar din cadrul SNSPA subliniază că important este să urmărim trendul plecărilor din PSD, iar în acest sens politologul identifică 2 motive pentru care valul de plecări din formațiunea lui Dragnea ar putea avea loc mai degrabă în 2020: 1. cei care doresc să plece din PSD așteaptă să vadă dacă Pro România intră în Parlamentul European, acesta fiind un semn al unei ascensiuni electorale care se poate vedea și ulterior în privința alegerilor locale și generale; 2. posibil să existe un val de demisii ale primarilor din PSD, dar acesta va avea loc în 2020 în perioada campaniei electorale, acest fapt urmând să se întâmple atât de târziu pentru că dacă ar face-o acum și-ar pierde prea devreme mandatul.
Totodată, Alfred Bulai evidențiază că plecările din PSD au ca fundament o consolidare a puterii lui Dragnea la fruntea partidului și deși se sugera că actualul președinte al PSD ar mai avea câteva săptămâni la conducerea formațiunii politice acesta a devenit și mai stabil în actuala poziție, iar astfel Ponta este avantajat întrucât o partde din PSD-iști aleg să meargă în Pro România.
"PSD nu este lovit de plecări ca atare pentru că au un număr mare de oameni. Sigur că la vârful PSD nu mai există niciun fel de personalități politice, dar rezerva partidului este mare. Plecările au reprezentat un impact mai degrabă pentru partidul lui Victor Ponta decât o pierdere pentru PSD. Cine a plecat? Corina Crețu legat de care era clar pentru oricine că nu se afla pe lista de susținere a PSD, deci nu este un șoc foarte mare. A plecat domnul Tudose care a făcut-o să nu fie dat afară, deci nu a fost o mare surpriză. Au plecat câteva persoane însă foarte importante pentru domnul Ponta. De exemplu nu este foarte vizibil, dar Georgian Pop este de viitor chiar dacă are o vârstă, dar este un om care a fost în conducerea PSD mult timp și chiar știe bucătăria internă a partidului. Știți că în politică sunt unii care se duc la televizor și unii care chiar muncesc. Georgian Pop este din cei care chiar a muncit la PSD pe vremea mai multor conduceri. Ei reprezintă o pierdere organizatorică, sigur că ei oricum se duseseră pe linie moartă. Este vorba despre un câștig mai degrabă pentru Ponta.
Plecările din PSD se contabilizează ușor, ușor, dar nu vorbim despre șocuri foarte mari. Acum în acest moment este vorba despre pierderea unei anumite influențe politice și organizatorice din anumite filiale. Un deputat era oricum din Timiș unde cei de la PSD dacă îl prind pe Dragnea pe acolo îl bat măr cum s-ar zice, adică nu are controlul acelei filiale și știm foarte bine acest lucru. Legat de Brăila sunt sigur că domnul Tudose are încă multă influență în județ, dar deocamdată este vorba despre un județ într-o țară întreagă. Știți cum e? Dacă vi se ia sânge la niște analize sau donați sânge astăzi nu muriți, mâncați bine, nu aveți nimic, dar dacă se întâmplă săptămânal veți deveni foarte anemic. Problema este nu că pleacă 2-3 din PSD, ci care este trendul, până unde se merge. Până acum domnul Ponta a fost în situație de șah. De ce? Dacă dvs. ați fi consilier local, primar sau deputat aveți alegerile anul viitor, deci mai aveți 1 an jumătate aproape 2. De ce ați pleca din partid acum? Să presupunem că sunteți deja pe lista neagră a lui Dragnea, deci nu mai sunteți numit. Problema este totuși că până acum s-a tot sugerat că Dragnea mai are o săptămână, două, trei și pleacă din fruntea PSD. Prin urmare, sunteți între ciocan și nicovală pentru că știați că nu vă va pune neam pe listă la alegeri, dar dacă aveați încă speranța că dispare șeful partidului și automat structura care vă este ostilă, atunci veți ajunge din nou la butoane în partid, deci nu aveați de ce se plecați mai ales cu mult timp înainte.
Pe măsură ce Dragnea a părut tot mai stabil acolo și justiția a dat semne că nu se apropie de el, ci de fapt merge în sensul opus, se îndepărtează, efectul pervers a fost că tot mai mulți din PSD-iști au început să se gândească că nu vor mai fi puși pe liste. Mă refer la cei mai inteligenți care nu sunt atât de idioți și anume că atunci când știi că ești pe lista neagră nu vei mai ieși vreodată reșapat și astfel te gândești la o altă variantă. Asta fac politicienii în general. Varianta pentru ei în zona lor electorală nu este decât Pro România, partidul lui Ponta. Atunci, sigur că cu cât este mai stabil Dragnea cu atât are și șanse domnul Ponta să crească. Cu cât este mai sigur Dragnea în partid, cu atât vor fi mai mulți care să vor gândi să plece.
Dacă se va întâmpla un șoc de plecări din PSD, la un nivel mare, acesta se va întâmpla de fapt anul viitor și vă voi spune și de ce. Mulți așteaptă europarlamentarele să vadă dacă partidul lui Ponta este fezabil. Dacă Pro România intră în Parlamentul European discutăm deja de un partid cu șanse mari și la locale și la alegerile generale. În al doilea rând, ne putem trezi ca primari poate chiar importanți din țară și cei din localități mai mici să își dea demisia exact în campania electorală din PSD și să se înscrie la domnul Ponta. Ei nu pot face asta acum pentru că pierd mandatul, dar poți face asta în campanie întrucât nu mai contează. PSD s-a folosit de actualul controversat buget să aibă controlul asupra primarilor. Este o naivitate că PSD vrea să se certe cu primarii. Ei vor să îi țină sub control", a analizat Alfred Bulai în exclusivitate pentru Podul.ro.