Panaramă la Curtea Constituțională. Cum au ajuns angajatele instituției să se rățoiască la parlamentarii USR


  • Podul
  • Feb 12, 2019 09:09
  • 4665
Panaramă la Curtea Constituțională. Cum au ajuns angajatele instituției să se rățoiască la parlamentarii USR

Listele cu cele aproape un milion de semnături strânse de la cetățeni în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice” au ajuns, luni, la Curtea Constituțională, unde, pe parcursul a 60 de zile, se va desfășura numărare și verificarea fiecărui dosar în parte. La sfârșitul acestei perioade, judecătorii CCR se vor pronunța asupra constituționalității textului propus de inițiativă.

 „După 100 de zile de așteptare și o încercare a Secretariatului General de la Camera Deputaților de a ne fura peste 300.000 de semnături, cutiile cu dosare sunt în drum spre Curtea Constituțională a României. De astăzi începem să numărăm 60 de zile! Acesta este termenul judecătorilor CCR pentru a se pronunța asupra constituționalității textului propus de inițiativă. Suntem aici, verificăm în detaliu că se depune fiecare semnătură. Suntem 1 milion, vocea noastră trebuie să fie în Constituție!”, se arată pe pagina de Facebook a inițiativei cetățenești Fără Penali în funcții publice.

 Într-o postare pe Facebook, tânărul deputat USR Iulian Bulai povește ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională, în ziua depunerii dosarelor cu semnături: „Erou meu de azi: Mihai Badea.

Să stai singur la CCR și sa verifici sub presiune aproape un milion de semnături pentru #farapenali

Sub privirile aspre ale unor angajate supărate și certărețe pe care le-am văzut și eu azi dimineața. Ne-au tratat fix ca in cancelaria directorului de școală după ce din greșeala ai spart un geam. Toți eram parlamentari. Și membri ai BP. Tipa cea mai înverșunată a bătut din palme și ne-a scos afara.

Mihai a stat acolo singur toată ziua. Pentru ca #farapenali sa meargă mai departe!”

Avocatul Mihai Badea, președintele grupului de inițiativă „Fără Penali în funcții publice”, scrie la rândul său pe Facebook: „LA CCR SE INTRĂ ÎN PRELUNGIRI. VERIFICAREA LISTELOR FĂRĂ PENALI CONTINUĂ MÂINE

Azi dimineață începând de la ora 11, cutiile cu listele de susținători ai propunerii de revizuire a Constituției au fost transportate în cărucioare de la Camera Deputaților la Curtea Constituțională, care are sediul tot la Palatul Parlamentului, într-un alt corp al megalomanicei construcții ceaușiste.

Când am ajuns acolo am dat ochii cu câțiva angajați de la Secretariatul General, care păreau cam supărați pe mine pentru articolul postat pe facebook în urmă cu două zile și preluat de mai multe ziare și website-uri de știri. Nu știu dacă și-au dat seama că n-am făcut nicio acuzație, așa cum a titrat presa, ci m-am limitat la a exprima unele îndoieli pe care le-am considerat legitime în condițiile date. Fără a avea vreo problemă personală cu cineva, atunci când reprezinți peste 1.000.000 de oameni, presiunea să-ți faci datoria așa cum trebuie este mare.

Cu acordul președintelui CCR, am fost singura persoană căreia i s-a permis să asiste la inventarierea materialelor primite. Angajații instituției au desigilat cutiile și au început să verifice dacă opisurile din interior relevă în mod corect numărul de file, numărul total de semnături și numărul de semnături validate, pentru fiecare dosar în parte. Chiar dacă aceste date se găsesc pe coperta a doua, fiind atestate de primari, este nevoie de multe persoane pentru ca cele peste 4.000 de dosare să poată fi verificate într-o singură zi.

În jurul orei 21, cu dosarele din 18 județe rămase de parcurs, s-a decis sigilarea camerei și reluarea activității mâine dimineață. Se estimează că verificarea va mai dura până în jurul orei 13, când va fi întocmit opisul și vom putea afla numărul total de semnături, pe care îl vom compara cu datele pe care le avem. În prima parte n-au fost probleme, iar intuiția îmi spune că toate listele sunt acum la locul lor. Dacă ar fi fost doar 591.097, așa cum s-a menționat în nota informativă, iar nu 931.249, numărul lor real, cred că inventarierea s-ar fi putut face într-o singură zi”.

„Campania 'Fără penali' a revenit în atenția publică pentru că PSD și Dragnea s-au gândit să încerce o golăneală. Noi am depus aproape 900.000 de semnături la Parlament. În Biroul Permanent, noi cerând repetat, au blocat-o patru luni spunând că le trebuie copiatoare pentru cărți rare, pentru ca scotch-ul cu două sfori să nu fie afectat. S-au copiat dosarele patru luni. Noi, solicitând să fie pusă în Biroul Permanent și să fie trimisă la CCR, a fost introdusă solicitarea de trimitere la CCR, doar că a apărut o notă a secretarului general, care spune că ar fi doar 590.000 de semnături, dintre care unele ei le consideră ca nefiind valide. Ceva total în afara cadrului legal, pentru că fiecare semnătură a fost validată individual de primării. 200.000 sunt încă blocate de primari PSD, care refuză să le elibereze”, preciza zilele trecute Dan Barna, președintele USR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.