România va avea patru teste electorale în perioada 2019-2020. La alegerile prezidențiale de la finalul anului 2019, Klaus Iohannis este favorit conform tuturor sondajelor. În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu sociologul Alfred Bulai pentru a analiza dinamica electorală a alegerilor prezidențiale.
Concret, întrebat dacă actualul președinte al României, Klaus Iohannis, are vreun adversar la prezidențiale luând în calcul actualul tablou politic, Alfred Bulai a subliniat că pot apărea surprize care să determine un alt candidat împotriva PSD, dar acea persoană va trebui să îndeplinească două condiții, și anume să aibă notorietate și să fie victorios, întrucât atât Traian Băsescu, cât și Klaus Iohannis au intrat în cursa spre Cotroceni cu aceste două atuuri.
"În această țară, PSD în afară de momentele cu Ion Iliescu nu a câștigat niciodată alegerile prezidențiale. În 2000 Iliescu a câștigat pe o logică simplă. În turul 2 a fost o persoană atipică pentru politica românească, Vadim Tudor, căruia i-a fost greu să strângă voturile taberelor și să le coalizeze împotriva lui Iliescu, deci a fost o situație ideală pentru PSD. În celelalte situații, lucrurile nu au stat bine pentru PSD. De ce? Simplu. PSD-iștii sunt mai puțini decât anti-PSD-iștii. Nu contează turul 1, ci contează turul 2 unde există șansa să se mobilizeze oamenii împotriva celor de la PSD. Din acest punct de vedere logica este simplă. Domnul Iohannis a stat toată perioada aceasta cel mai bine. A fost tot timpul locul 1, chiar și la 10-15% în plus câteodată. Asta nu înseamnă că domnul Iohannis iese sigur președinte. Problema este aici ca la Miss Universe, adică depinde și cine sunt contracandidații. Cel puțin jumătate din votanții lui Iohannis ar vrea alt candidat. Problema lor este că sunt captivi. Dacă dvs. mergeți la cârciumă și sunt 14 feluri de mâncare, dar vă place doar unul, atunci îl alegeți pe acela, dar nu înseamnă că era ceea ce doreați să mâncați de când vă aflați pe lume. Cam așa este și în politică, adică aleg ce pot să aleg. Ori, din punctul acesta de vedere Iohannis pentru o parte a electoratului este singura variantă. Ar putea, să zicem, să apară cineva peste noapte și care să aibă notorietate și să îl devanseze Klaus Iohannis. Cu toate acestea, repet că acea persoană trebuie să aibă 2 caracteristici esențiale: 1. să aibă o doză de notorietate. 2. să fie victorios. În ceea ce privește a fi victorios înseamnă să fi probat că este o pesoană care câștigă. Oamenii mizează pe o persoană cu care pot câștiga. Cele 2 cazuri din utlimii 15 ani au fost Traian Băsescu care nu pierduse în viața lui o luptă electorală și Klaus Iohannis care este de Cartea Recordurilor câștigând multe mandate la Sibiu cu scoruri nepământene. Întrând în cursa prezidențialelor, au fost 2 personaje care au venit în calitate de câștigători, adică nu erau 2 persoane care doar au vrut să încerce. Nu este exclus să apară în joc o persoană la care nu ne așteptam", a subliniat politologul.
Totodată, chestionat dacă Dragnea sau Tăriceanu reprezintă un pericol pentru Klaus Iohannis, Alfred Bulai a tranșat categoric răspunsul reliefând că orice propunere a PSD este sortită eșecului la prezidențiale, mai ales că actualul președinte al PSD stârnește un val de ură fără precedent. Mai mult, profesorul universitar din cadrul SNSPA a menționat că este aproape exclusă varianta ca Tăriceanu să fie candidatul comun PSD-ALDE la prezidențiale.
"Cu orice propunere ar veni PSD nu poate câștiga. Oricine din PSD va stârni o ură atât de mare încât în turul 2 se vor prezenta mai mulți la vot decât în turul 1. Este simplu. Nici Geoană care era mai decent nu a reușit. De asemenea, nici Ponta nu a creat atâta ură câtă a creat Dragnea. Dragnea este studiu de caz legat de cum poate să creeze atât de multă antipatie în societate. Din acest punct de vedere, șansa PSD este foarte mică. Sigur că Tăriceanu ar avea o șansă mai bună ca Dragnea , dar asta este o glumă pentru că PSD nu îl propune candidat pe președintele ALDE. PSD să propună un candidat care nu este din partid ar avea o mare problemă să nu se prăbușească. Istoria a atătat că situația în care nu ai candidat la prezidențiale se numește faliment politic. Primul caz a fost PNL în 1992 când nu a avut candidat și nu a intrat în Parlament. Luați de asemenea cazul școală cu alianța D.A. cu Băsescu și Stolojan. PNL avea vreo 16-17% și PD 7%. În momentul în care PNL a acceptat ca PD să dea candidatul la prezidențiale și a câștigat Băsescu președinția României, PNL a rămas în marja acelui scor de 17%, iar PD a sărit de la 7% la 34%. Este o chestiune și simbolică și complicată. Probabil că vor fi și alți actori pe scenă în campania prezidențială la care nu ne gândim în acest moment. Pot fi de la partide mici, pot fi independenți. Corina Crețu de exemplu care are un gen de profil și care este după Cioloș ca simpatie. Sunt oameni care spun despre ea că și-a făcut treaba și de altfel nu pare foarte PSD-istă, iar astfel are și simpatia oamenilor de stânga, dar și de centru sau chiar de dreapta. Pot exista astfel de candidați care nu neapărat că ar câștiga pentru că este vorba și de bani, de campanie, de oameni în secțiile de votare, dar tabloul nu este atât de simplu cum îl vedem noi azi", a conchis Alfred Bulai în exclusivitate pentru Podul.ro.