Claudiu Năsui radiografiază proiectul de buget al Guvernului Dăncilă: Vor crește taxele și impozitele! Se va tăia de la investiții!


Claudiu Năsui radiografiază proiectul de buget al Guvernului Dăncilă: Vor crește taxele și impozitele! Se va tăia de la investiții!

Guvernul Dăncilă a publicat joi seară, 31 ianuarie, mult întârziatul buget de stat pe anul 2019. Criticile însă nu au întârziat să apară. Economistul Claudiu Năsui, deputat USR, a susținut vineri dimineață, 1 februarie, o conferință de presă în care a radiografiat proiectul de buget al celor de la PSD-ALDE care este nerealist, fantezist și care prevestește că în 2019 se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat deja în 2017 și 2018, adică tăieri de investiții și creșteri de taxe de impozite.

Citiți în cele ce urmează analiza economistului Claudiu Năsui:

"Constatăm că cifrele din buget nu se leagă între ele din punct de vedere matematic. Mai ales pe partea de venituri avem o creștere prognozată de 5,5%, asta în condițiile în care aceeași comisie de prognoză, unde de facto domnul Vâlcov este conducător, ne spune că în 2018 vom avea 4,5%. Am avut în 2017 7%, o creștere, în 2018 o scădere și atenție că însăși comisia de prognoză a scăzut prognoza de la 6,5% la 5,5% la 4,5%, iar acum ne spune că anul viitor vom fi la 5,5%. Ceva nu se leagă. Sunt neconcordanțe și incoerențe ale cifrelor. Pare a fi o creștere trecută politic pentru a le ieși deficitul corect pentru a părea că ar fi sustenabile cheltuielile, ceea ce de fapt nu sunt.

De asemenea avem îmbunătățiri ale colectării de 7,5 miliarde de lei care ar veni cumva de nicăieri. Este interesant de unde a venit suma aceasta. Pare a fi pusă din pix de asemenea pentru echilibrare. Așadar, avem niște venituri masiv supraevaluate care evident că vor duce la probleme în cursul anului pentru că dacă avem veniturile pe care le prognozăm mult mai mari și cheltuilile de asemenea sunt mult mai mari nu vom putea face față. Ceea ce am văzut anii anteriori în bugetele pe care ni le-a prezentat coaliția PSD-ALDE este că au pus sistematic aceste supraevaluări. Veniturile nu s-au făcut.. Atunci ce au făcut? Au tăitat din investiții. Investițiile cu care se laudă ei la începutul anului sunt fictive, iar pe parcurs vedem că nu se realizează și apoi sunt tăiate succesiv la rectificări. De asemenea, vor apărea taxe și impozite noi. În fiecare an am avut parte de creșteri ale poverii fiscale, deși eram asigurați că bugetele sunt sustenabile și că funcționează și că vor reuși să le execute fără să mai crească taxele și impozitele, dar din păcate nu s-a întâmplat niciodată.

Trecând la partea de cheltuieli, vedem iarăși că salariile bugetarilor, care deja sunt mult peste media din privat, cresc din nou cu 20%. Acesta este din nou indicativ că locul de unde se va tăia va fi cel al investițiilor. Cheltuielile pentru investiții sunt mult mai ușor de tăiat decât cele pentru personal sau asistență socială. Practic, avem o creștere curentă a cheltuielilor statului român pe care va trebui să le susținem ani la rândul.

Interesant este că Guvernul a prognozat să ia 0 lei din taxa pe activele bancare. Așa zisa taxă pe lăcomie. Acest lucru este o mare bizarerie. La nivelul actual al ROBOR ar trebui totuși să existe această taxă. Sunt 2 posibilități. Fie Guvernul presupune total nerealist că o să scadă ROBOR ca urmare a acestei taxe și atunci nu se va aplica, fie având în vedere cele 7 eșecuri succesive de a se împrumuta pe piața interbancară, Guvernul va decide să renunțe la această taxă. Acestea ar fi cele 2 explicații. Altfel nu se explică de ce au pus 0 lei pentru această taxă care altfel era impusă tocmai să le echilibreze bugetul.

În optica retoricii lor împotriva așa-zisului stat paralel și a serviciilor este interesant de observat că bugetele serviciilor cresc foarte mult chiar. Bugetul STS crește cu 70%, SRI cu 4,8%, SIE cu 8,5%, SPP cu 20%. În schimb, unde se taie? Se taie la procurori. Se taie la DNA. DNA are un buget mai mic cu 6% și de la DIICOT care are un buget mai mic cu 13%, asta în condițiile unei creșteri generalizate de buget la aproape toate instituțiile. Se vede clar că prioritatea nu este lupta împotriva infracționalității și în niciun caz împotriva infracționalității organizate și de nivel înalt cum sunt cele pe care le combat DNA și DIICOT.

O altă surpriză neplăcută este Secretariatul General al Guvernului, deci practic cei care în directa subordine a doamnei Dăncilă și de fapt a domnului Vâlcov, unde avem o creștere impresionantă de buget de 790 de milioane de lei, 58% în plus față de 2018. Astfel, SGG prin comisia de progonoză devine un fel de Minister al Finanțelor paralel, cât și unul al Dezvoltării Regionale. Au comasat aceste noi fonduri la ei prin care vor redistribui bani către primari, fiind un buget în care se reconsolidează puterea la centru și în jurul baronilor locali.

Pe partea de cheltuieli nemulțumirile primarilor nu vin din faptul că ei nu primesc mai mulți bani. Dragnea a spus că ei vor primi cei mai mulți bani din istorie. Da. Vor primi, dar li s-au pus în cârcă și mai multe cheltuieli în atribuții. Atunci, per total primarii ies pe minus și aici se vede genul de minciună. de manipulare pe care o face în general PSD. PSD a spus doar o parte a poveștii fără să ne spună toată povestea care de fapt schimbă toată narațiunea. Ce au făcut acum este că au mutat foarte mult din puterea financiară înspre președinții de Consilii Județene pentru că este bine ca în an electoral primarii să fie cât mai controlați central. Practic, acești președinți de Consilii Județene sunt în general baroni locali și oameni cunoscuți că au sub control foarte bine structurile de partid, iar ei vor avea și mai multă putere asupra primarilor prin aceste finanțe pe care ei le vor putea redirecționa discreționar pentru că le vin mai mulți bani lor la județ și pentru că primăriile vor avea cheltuieli mai mari pe care va trebui să le suporte.

Per total, este un buget complet nerealist, fantezist și care prevestește că în 2019 se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat deja în 2017 și 2018, adică tăieri de investiții și creșteri de taxe și de impozite. Dacă corelăm lucrurile acestea și cu faptul că internațional avem un climat de stagnare sau de încetinire, Italia intrând având deja probleme, iar Germania a avut deja o încetinire masivă, ne putem pune întrebări serioase despre cum va arăta execuția acestui buget până la finalul anului", a declarat Claudiu Năsui.

Următiți declarațiile lui Claudiu Năsui de la 8:20 la 15:20 AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.