Dragnea, ironizat de un economist: În mod interesant, Guvernul a crescut suma alocată statului paralel, serviciile primind cu 14% mai mult!


Dragnea, ironizat de un economist: În mod interesant, Guvernul a crescut suma alocată statului paralel, serviciile primind cu 14% mai mult!

Guvernul României a publicat joi seară, 31 ianuarie, mult așteptatul buget pe anul 2019. Analistul economic Ovidiu Neacșu a trasat vineri, 1 februarie, primele concluzii referitoare la buget. Ideea principală evidențiată de economist este că avem de-a face cu un buget nerealist, bazat pe o falsă creștere economică de 5,5%. Unul din riscurile semnaltate de Ovidiu Neacșu este mărirea fiscalității, TVA putând să ajungă la un nivel de 24% în toamna anului 2019.

Ovidiu Neacșu a reliefat de asemenea ipocrizia lui Dragnea și a guvernării PSD-ALDE. Deși Liviu Dragnea a condamnat adesea "statul paralel" atacând serviciile, surpriza bugetului pe 2019 este că acestea vor beneficia de un buget cu 14% mai mare.

Citiți în cele ce urmează analiza integrală a lui Ovidiu Neacșu:

"Previzibil, bugetul pe 2019 se bazează pe o creștere economică nerealistă, de 5,5% (în 2018 estimarea e de 3,5-4%) și o majorare a încasărilor de 10% ca să poată justifica o creștere proporțională a cheltuielilor.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor cresc cu 19%, ajungând la 102,5 miliarde de lei, în timp ce investițiile bugetate sunt doar de 47 de miliarde. În realitate, știm că pe măsură ce trece anul iar veniturile colectate și creșterea economică nu se apropie de estimare, primele din care se taie bani sunt investițiile.

În mod interesant, guvernul crește sumele alocate statului paralel, serviciile primind cu 14% mai mult.

Deși tocmai a ratat 7 emisiuni de obligațiuni consecutive din cauza interesului scăzut al băncilor și a dobânzilor ridicate pe care acestea le-au cerut, guvernul estimează că anul ăsta va continua să se finanțeze de la bănci și că ponderea cheltuielilor cu dobânzile în PIB ca scădea. Bună gluma.

Per total, bugetul e complet nerealist și hiper optimist. Mi-e clar că sunt puse cifre aleator la diverse domenii care sună bine, gen educație, transporturi și sănătate, dar astea se vor schimba pe măsură ce veniturile nu vor fi realizate și se vor face cu prioritate cheltuielile care dau bine la electorat.

Mai mult, mă aștept ca pe la jumătatea anului situația să fie atât de gravă încât să înceapă niște discuții despre creșteri de taxe și nu m-ar mira un TVA de 24% spre octombrie așa", a scris Ovidiu Neacșu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.