Declic: Mii de plângeri ale protestatarilor împotriva jandarmilor au fost trimise liderilor UE, NATO și ONU în urma manifestației din 10 august


Declic: Mii de plângeri ale protestatarilor împotriva jandarmilor au fost trimise liderilor UE, NATO și ONU în urma manifestației din 10 august

Mișcarea civică Declic anunță, într-un comunicat, că peste 4200 de plângeri împotriva jandarmilor, acuzați de violențele din 10 august, au fost transmise pe adresele de mail ale celor mai importanți lideri ai UE, NATO și ONU prezenți în acest zile la București. Amintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și înaltul reprezentant al UE, Federica Mogherini, se află joi la București iar săptămâna viitoare va avea loc la Palatul Parlamentului consiliul JAI (miniștri de justiție din țările UE), potrivit G4Media.

Jandarmii au încălcat ghidul de bune practici pentru forțele de ordine al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care prevede că dispersarea unei manifestații este ultima soluție a autorităților. La protestul din 10 august, jandarmii au intervenit în forță, au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu șrapnel și tunuri cu apă, fără să ia în calcul că expun mii de oameni de toate vârstele, pașnici, inclusiv copii, bătrâni și femei însărcinate care își exercitau dreptul democratic de a protesta, este o parte a scrisorii adresate liderilor UE, NATO, ONU, OSCE și Jandarmeria Europeană.

„Doamnă Mogherini, domnilor Lacroix și Stoltenberg, jandarmii care vă protejează zilele acestea în România sunt aceiași care, în 10 august 2018, au lovit și gazat fără menajamente femei însărcinate, copii și bătrâni care își exercitau pașnic dreptul democratic de a protesta. Nu le permiteți să aibă onoarea de a vă însoți și luați în calcul mesajul românilor care v-au scris și vă solicită retragerea jandarmilor din misiunile internaționale de menținere a păcii”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, campaigner Declic.

Toate aceste scrisori sunt urmare a petiției semnate de peste 80.000 de cetățeni, „Jandarmeria e toxică. Cerem ajutor ONU”, după ce jandarmii au agresat mii de manifestanți la protestul din 10 august 2018. În urma petiției, ONU a demarat o anchetă și cere explicații statului român pentru violențele de la protestul diasporei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.