Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat miercuri, 30 ianuarie, pe rețeaua socială Facebook că se vor mări alocările bugetare pe 2019 destinate autorităților locale, acestea ajungând în cuantum de aproximativ 77 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă jumătate din valoarea bugetului de stat.
Reiterăm faptul că primarii municipiilor din România s-au arătat nemulțumiți de finanțarea primită mai ales în vederea proiectelor de dezvoltare. Astfel, o delegație a Asociației Municipiilor din România s-a dus la sediul guvernului pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă pe tema proiectului de buget al anului 2019.
„WIN-WIN SITUATION” PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate", a scris Dragnea pe Facebook.
În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura miercuri cu economistul Claudiu Năsui pentru a analiza ultimele precizări ale lui Dragnea despre viitorul buget. Concret, deputatul USR a atras atenția că mai întâi ar fi vrut să vadă bugetul care tot întârzie să apară. Mai mult, în privința măsurii anunțate de președintele PSD, Claudiu Nasui a reliefat că este vorba despre o reglare de conturi între mafioți, efectul fiind cel că vor ajunge mai mulți bani la baronii locali ai formațiunii social-democrate.
"În primul rând aș vrea să văd bugetul. Acesta trebuia să vină din luna octombrie. Ni s-a promis că vine în weekend, iarăși s-a promis că vine ieri, ieri s-a promis că vine astăzi la 12, iar acum este trecut de ora 14 și nu a apărut încă nimic. Nici pe site nu este nimic și nici nu am primit ceva pe cale oficială în contextul în care sunt membru al Comisiei pentru buget și finanțe din Camera Deputaților. Vom avea cred o dezbatere fulger pe buget. Nu vor să dezbată prea mult acest buget. Ceea ce este important din postarea domnului Dragnea este că vor să aloce mai mulți bani pentru unitățile adimistrativ-teritoriale, ceea ce nu este în sine un lucru rău, dar ceea ce aș vrea să văd este mai mulți bani la oameni. Nu mă interesează neapărat care este politrucul care cheltuiește banii publici pentru că până la urmă este o luptă de mafioți care se duce între ei. Lupta aceasta este de fapt între baronii locali și primari. Practic, modificarea despre care se zice, pentru că nu există încă legea, dar am auzit și pe surse, este că s-ar duce mai mulți bani către consiliile județene, iar acelea ar distribui mai departe acei bani către primării. Lucrul acesta avantajează evident structura PSD-ului care este una de baroni locali, adică de oameni care controlează banul public. Practic, bugetul ar fi controlat la nivelul județului, iar primarii care sunt cuminți ar primi mai mulți bani, iar ceilalți care nu, vor primi mai puțini bani sau deloc. Se introduce o nuanță și mai mare de discreționalitate în atribuirea banilor. Ceea ce mi-aș dori să văd este o reducere de impozite. PSD a tot promis acest lucru în campanie, dar nu au făcut acest lucru de când au ajuns la guvernare. Scăderea aceea de la 16% la 10% pe impozitul pe venit a fost contrabalansată de o creștere a contribuțiilor. Așadar, nu este o scădere a taxelor pe muncă. Eu aș elimina impozitele pe salariul minim. Asta ar fi un lucru foarte pozitiv. Aveau în programul de guvernare să elimine impozitul pe venit. Ar putea să facă și mai mult.
În concluzie, ceea ce prezintă Dragnea este o centralizare. Banii nu se mai duc la primari direct, ci se duc la consiliile județene, asta apropo de partidul care vorbește despre descentralizare", a declarat Claudiu Năsui în exclusivitate pentru Podul.ro.