Antena 3 și RTV, amendate de CNA. Care sunt motivele pentru care au fost sancționate posturile de televiziune


Antena 3 și RTV, amendate de CNA. Care sunt motivele pentru care au fost sancționate posturile de televiziune

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, amendarea Antena 3 cu 35.000 de lei şi România TV - cu 10.000 de lei pentru mai multe încălcări ale legislaţiei audiovizuale în diferite emisiuni, informează Agerpres. Au scăpat "ieftin", a scris publicația Paginademedia.ro, relatând că cele trei posturi de știri au primit aceste sancțiuni „la pachet”, pentru zeci de derapaje în programele lor, cu sute de reclamații la CNA.

Potrivit Paginademedia.ro, CNA a ales să rezolve problema nenumăratelor sesizări adunate în 2018 (unele expirate), analizându-le la pachet. Astfel, membrii au decis ca, pentru a ajunge la zi, să împartă sesizările în "mari teme", în funcție de articolele din legislație care au fost încălcate. Astfel, pentru zeci de derapaje în programele lor, cu sute de reclamații la CNA, posturile de știri au primit de la CNA câte o amendă fiecare.

Amenzile în acest cuantum au fost propuse de membrul CNA Radu Herjeu - după cum precizează acesta pe pagina sa de Facebook - și votate de majoritatea celor prezenți.

CNA a stabilit că Antena 3 nu a respectat prevederi ale legislaţiei audiovizualului conform cărora, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. În cazul în care acuzaţiile menţionate mai sus sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars, informează hotnews.ro

Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale, reaminteşte CNA prevederile în baza cărora s-a dat sancţiunea.

Amenda pentru România TV a fost aplicată pentru nerespectarea prevederilor potrivit cărora în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere sau se precizează dacă persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată.

În cazul Antena 3, la luarea deciziei au fost avute în vedere mai multe emisiuni, printre care ediţii "Sinteza zilei" şi "În gura presei", unde Radu Herjeu, membru al Consiliului, care a propus sancţiunea votată, a semnalat aspecte legate de limbaj injurios.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.