Din 2005, ziua de 27 ianuarie reprezintă Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Anul acesta se împlinesc 74 de ani de la eliberarea lagărului german nazist de exterminare, Auschwitz-Birkenau.
„27 ianuarie - Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Auschwitz - Birkenau - fostul lagăr german nazist de exterminare - a devenit cel mai cunoscut simbol al genocidului în lume. În anul 2005, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la eliberarea lagărului, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a instituit ziua de 27 ianuarie drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
La Auschwitz au fost încarcerați și uciși cetățeni din aproape toate țările europene ocupate de germani, marea majoritate a lor fiind evrei. Peste 1,1 milioane de persoane nu au trăit pentru a fi eliberați. Mulți dintre aceștia erau cetățeni ai Republicii Polone. Teroarea a avut loc, de asemenea, pe terenul a sute de alte lagăre de concentrare din Germania, din statele aliate ale Axei și din zonele ocupate de acestea, în ghetouri și în timpul execuțiilor efectuate pe străzile multor localități din Europa. Se estimează că 6 milioane de evrei au fost uciși în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
După o astfel de tragedie cumplită, încrederea în umanitate ne este redată astăzi de mărturiile celor care au ajutat la salvarea evreilor din Holocaust - printre ei s-au aflat și polonezi. În semn de solidaritate, guvernul polonez în exil și mii de compatrioți s-au angajat să-i ajute pe evrei pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial. Trebuie amintit că în Polonia ocupată de germani astfel de fapte erau amenințate cu pedeapsa cu moartea. Polonezii sunt cei care au primit în număr cel mai mare titlul de "Drept între popoarele lumii", acordat de Institutul pentru Memoria Martirilor și Eroilor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim”.
Textul a fost postat pe Facebook de către Institutul Polonez din București pentru a comemora victimele Holocaustului.
Vă prezentăm o galerie foto exclusivă a redacției Podul.ro de la Muzeul Lagărului de Concentrare de la Auschwitz (puteți vedea imaginile în format complet AICI):