Președintele Comisiei economice a Senatului - liberalul Florin Cîţu - îl acuză pe șeful PSD-ist Liviu Dragnea că atacă în mod premeditat economia națională, dând ordin BNR să intervină pe piață și să folosească rezerva valutară. De asemenea, Cîțu spune că Dragnea are „tupeu de dictator” și atrage atenția că războiul coaliției cu sistemul financiar poate genera faliment.
„Dragnea dă atacul final pentru destabilizarea economiei. Liviu Dragnea a dat ordin BNR să intervină direct pe piată valutară. Îi spune băncii centrale, pe față, să folosească rezerva valutară. Direct, pe față, fără să se ascundă. Exact ce v-am spus. Deprecierea monedei este premeditată de PSD+ALDE, iar tința este rezerva valutară și destabilizarea economiei. Planul este ca România să rămână fără rezervă valutară într-un moment în care economia este în picaj. În același timp au avut grijă să submineze și dotarea armatei. În 2017 și 2018 banii din bugetul armatei s-au dus în special spre cheltuieli de personal. Nu s-au cheltuit cei 2% din PIB încălcând angajamentele României.
Cum s-a ajuns aici și ce urmează. Atacul a început anul trecut când Dragnea și ai lui au atacat BNR care a crescut dobânzile pentru a tempera creșterea prețurilor. (Atunci am spus că BNR trebuia să acționeze mai devreme, exact opusul a ceea ce cereau PSD+ALDE) Dragnea nu voia ca BNR să crească dobânzile pentru că avea nevoie de inflație și depreciere. Creșterea dobânzilor a temperat rata inflației și a păstrat moneda națională într-o depreciere controlată. (Fără creșterea dobânzilor rata inflației ar fi ajuns aproape de cel mai negru scenariu prezentat de mine anul trecut. ) Nervos și frustrat, Dragnea a trecut la planul B alături de grupul celor 5.
Pe scurt, cum a fost premeditat destabilizarea economiei, Planul B:
1. OUG 114 anulează instrumentul principal de politică monetară- dobânda ( anulează art 1, art2, art 3 Statutul BNR)
2. PSD+ALDE pornesc o campanie agresivă împotriva sistemului financiar bancar care cere explicit scăderea dobânzilor
3. PSD +ALDE ordonă băncii centrale să VÂNDĂ rezervă valutară.
Acum, în detaliu. A adoptat OUG 114 (grafic 1). Această ordonanță plafonează creșterea dobânzilor. Intervine direct în modul de implementare a politicii monetare. Dacă BNR crește dobânda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat crește taxa plătită de bănci și sistemul financiar bancar se prăbușește. După OUG 114 a început campania agresivă care acuză sistemul bancar și BNR că au crescut dobânzile prea mult și dobânzile trebuie să scadă.
Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÂNZI mai mici = monedă mai slabă - pe termen scurt. Știau ce fac, au premeditat deprecierea leului. Leul a început să se deprecieze. Cum s-a intensificat campania de manipulare cum s-a accelerat și deprecierea monedei. Conferința de presă ALDE din 20 ianuarie 2019 a fost semnalul pentru speculaltorii să înceapă vânzarea de lei. Sistemul economic a fost sabotat din interior.(grafic 2)
Actul final. Liviu Dragnea ordonă BNR să intervină și îi spune direct să folosească rezerva valutară. Nu vorbește de alte instrumente. Spune foarte clar cât este rezerva valutară și dă ordin BNR să o vândă. Tupeu de dictator. Acum cifrele pe care le-a primit Dragnea de la grupul de 5. Aceste cifre l-au convins.
Rezerva valutară + aur = 32.5 miliarde euro + 3.7 miliarde euro
Dar să vedem ce au străinii. Investiții de portofoliu (hot money) + obligațiuni deținute de străini = 30 miliarde euro. Mai este cineva care nu va rămâne indiferent la deprecierea monedei naționale- cetățenii români cu depozite în bănci în lei - 26 miliarde euro.
Dacă doar jumătate dintre străini decid să vândă activele românești și să schimbe leii în euro și o parte importantă dintre cetățeni își schimbă leii în euro- FALIMENT.
Rezerva valutară era ok în condițiile în care nu există OUG 114. Fără această ordonanță, nu ar fi existat deprecierea leului în acest ritm. Dacă BNR răspunde la comanda lui Dragnea are de ales- omoară sistemul financiar bancar sau lasă România fără rezervă valutară într-un context internațional, economic și geopolitic, foarte volatil.
Dragnea este pregătit pentru scenariul în care România rămâne fără rezervă valutară. Deja a spus în public cine sunt vinovații- opoziția ( în special un senator), companiile străine, companiile românești, BNR și Președintele României. Ce va face cu “vinovații”? Am pus aici două grafice pentru instituțiile statului. Arăt legătura directă între OUG 114, conferința de presă a ALDE și deprecierea monedei naționale. Restul pot să facă singure.
Va urma…Dragnea mai are o țintă.
#RomaniaFaraPSDsiALDE #LuamRomaniaInapoi #RomaniaLiberala
P.S.
1. Eu nu susțin intervențiile directe ale BNR în piață valutară. Nu susțin intervențiile statului în economie. Ambele cazuri distorsionează piața și alocarea resurselor în economie. Resursele sunt cel mai bine alocate când prețurile sunt determinate de piață.
2. Banca centrală are independența operațională dar trebuie să răspundă în fața cetățenilor în legătură cu obiectivul fundamental, stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung așa cum este definită în regimul de țintire directă a inflației.
Dacă BNR vrea să rămână independentă operațional trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD. În același timp este momentul să nu mai intervină direct în piață valutară. Românii trebuie să învețe că există risc valutar și nu este datoria societății să-i salveze pentru decizii personale.
P.P.S. Regimul cursului de schimb trebuie să fie în concordanță cu utilizarea țintelor de inflatie. Adică, BNR nu poate să intervină oricând și oricum.
Ce spune legea BNR:
Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
Principalele atribuţii ale BNR sunt:
elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
emiterea bancnotelor şi a monedelor că mijloace legale de plată pe teritoriul României;
stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
administrarea rezervelor internaţionale ale României.
Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, acesta fiind în concordanţă cu utilizarea ţintelor de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare şi permiţând un răspuns flexibil al acestei politici la şocurile neprevăzute ce pot afecta economia.
P.P.S. Înțeleg că atât OUG 114 dar și campania de manipulare care a culminat cu conferință de presă ALDE au fost pregătite de grupul celor 5. Ironic, unele întâlniri au avut loc chiar la Hilton, de curând”, spune Florin Citu, într-o postare pe pagina personală de Facebook.