Statul român a fost acaparat de o guvernare care are ca scop primordial apărarea infractorilor. Ioan Stanomir, expert în constituționalism, a participat marți, 22 ianuarie, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, în care a conturat tabloul problemelor majore din justiția românească ce trebuie rezolvate urgent dacă dorim un stat de drept puternic:
1. Recalibrarea instituției OUG. 2. Depolitizarea instituției Avocatul Poporului 3. Deparazitarea CCR de influențele politice 4. Reforma instituției referendumului astfel încât cetățenii să poată avea puterea să atace și să abroge prin vot anumite acte normative adoptate
Redăm analiza politologului Ioan Stanomir:
"Asistăm practic la întrunirea mai multor factori. În primul rând, se folosesc pârghii care nu ar fi trebuit să existe de prima dată în Constituție cum este această instituție a OUG care a scăpat de sub controlul politicienilor și care este în mâna exclusivă a Guvernului. În general, în orice stat, legiferarea este un act de compromis la care participă și opoziția și puterea. În cazul de față un grup de cetățeni legiferează fără ca nimeni să le poată cenzura acțiunile. Așadar, avem problema ordonanței de urgență.
Apoi s-a discutat despre CCR. Faptul că timp de ani de zile noi am observat politizarea constantă, am observat practica partidelor și a președinților, din păcate, de a a numi persoane obediente la Curtea Constituțională și nu s-a făcut nimic, iată unde am ajuns. La ora actuală asistăm practic la utilizarea legii împotriva statului de drept. Nu este ceva nou. Cei care au o minimă educație istorică ar trebui să știe că așa a fost distrusă de către Hitler democrația germană, cu ajutorul complicilor și cu ajutorul legilor. Dacă legile încetează în a mai fi subsumabile binelui comun și devin proprietatea unui grup și a unui cetățean atunci nu mai putem discuta nimic. Cred că lecția pe care trebuie să o tragem cu toții de aici nu este privitoare doar la doamna Dăncilă. Cariera doamnei Dăncilă în sine cred că pune o problemă imensă la calitatea democrației noastre. Doamna Dăncilă nu este calificată cu nimic să ocupe acest post cu excepția încrederii cu care a fost învestită de domnul Dragnea.
Cred că lecțiile trebuie să fie lecții de parcurs. Dacă noi nu vom recalibra instituția OUG, dacă nu vom depolitiza Avocatul Poporului și tineți minte că după 2012 s-a discutat despre acest lucru și nu s-a făcut nimic, dacă nu vom deparazita CCR de aceste influențe politice, dacă nu vom reinvesti Parlamentul cu încrederea cetățenilor, dacă nu vom regândi instituția referendumului - cum ar fi ca cetățenii să poată ataca ei înșiși actele normative adoptate de parlamentari printr-un referendum cu caracter abrogator; există în alte țări europene și la noi nu - dacă vom face aceste lucruri aceste cazuri vor reveni peste ani. Lucrurile la care asistăm produc efecte pe termen mediu și lung. Aceasta este marea problemă", a precizat Ioan Stanomir.