Ioan Stanomir identifică marea problemă a României: Toate argumentele noastre sunt irelevante pentru cei care votează PSD!


Ioan Stanomir identifică marea problemă a României: Toate argumentele noastre sunt irelevante pentru cei care votează PSD!

Politologul Ioan Stanomir a participat marți seară la emisiunea Jocuri de Putere moderată de Rareș Bogdan. Concret, întrebat dacă vor exista reacții la nivel european asupra României în cazul adoptării ultimei OUG anunțate de Toader și confirmate de Dăncilă marți seară, expertul în constituționalism a atras atenția că oficialii europeni deja au transmis un vot de blam când au lăsat-o pe Viorica Dăncilă să vorbească în fața unei aule pe jumătate goale, dar adevăratul vot de blam trebuie să îi dea poporul român. 

"Deja există reacții. Trebuie să vă spun ceva ce poate displace ascultătorilor noștri și anume că starea democrației noastre este responsabilitatea poporului nostru. Din păcate dacă noi asistăm la acest cancer care se extinde, la aceste instituții care sunt capturate și nu de azi, de ieri ce putem face? Partenerii europeni nu se pot substitui cetățenilor români. Se poate discuta, se pot trimite comunicate, putem fi izolați diplomatic. Vi se pare că situația în care prim-ministrul României rostește un discurs în fața unei aule pe jumătate goale nu reprezintă deja un vot de blam?! Vi se pare că doamna Dăncilă a reacționat în vreun fel la acest afront pe care l-au făcut colegii europeni? Nu mi se pare deloc", a transmis profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București.

Totodată, Rareș Bogdan l-a chestionat pe Ioan Stanomir dacă mai este vreo posibilitate să fie blocată Ordonanța de Urgență cu excepția variantei ce-l implică pe Avocatul Poporului, iar acesta a răspuns că există calea unei excepții de constituționalitate, dar se conturează o problemă fundamentală pe fond: susținerea acțiunilor politice ale actualei puteri prin votul popular, iar în acest moment configurația electorală este sumbră, pentru că orice argument s-ar oferi votanților PSD acesta ar fi irelevant. 

"Această excepție de constituționalitate invocată și de domnul judecător Danileț. Problema fundamentală este de fond. Depolitizarea instituțiilor trece prin votul popular. Ca noi să putem schimba ceva la CCR, să putem schimba ceva în filosofia statului trebuie să câștigi puterea, iar aceasta este problema cercului vicios. Ca să ajungi la putere trebuie să o câștigi. În aceste momente puterea este deținută de cei care se agață de ea și care modifică regulile jocului din mișcare pentru că domnul judecător Danileț a zis extrem de clar că este o modifiicare cu consecințe extrem de grave a regulilor jocului în timpul jocului și cu efecte retroactive. V-aș mai spune ceva și îmi pare rău să fiu atât de brutal. Toate argumentele noastre sunt irelevante pentru cei care votează PSD. Asta este de fapt lecția zilelor noastre", a conchis Ioan Stanomir. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.