Jurnalista Carmen Dumitrescu de la publicația Liber în Teleorman a dezvăluit marți, 22 ianuarie, cum a început Dragnea să dea primele tunuri în materie de afaceri cu statul. Astfel, președintele PSD a participat personal din partea Tel Drum la o licitație în timp ce era și președinte al Consiliului Județean Teleorman. Astfel, din compania de stat IAS Turnu Măgărele s-a desprins Ferma Dona după ce Dragnea a pus presiuni pentru ca prețul licitației să scadă.
"Așa cum s-au făcut presiuni asupra lichidatorilor pentru cumpărarea Întreprinderii Agricole de Stat, s-au făcut presiuni și asupra cetățenilor îndreptățiți să dețină terenuri în cadrul Fermei Dona. După ce au fost identificați, cei îndreptățiți să fie puși în posesie prin Legea nr.1/2000 au fost presați de oamenii lui Dragnea să accepte vânzarea terenurilor, care, întâmplător sau nu, erau chiar parcelele care compuneau ferma. Cumpărătorul parcelelor în cauză a fost Teldrum SA, Liviu Dragnea cucerind astfel o nouă redută a zonei Turnu Măgurele", potrivit liberinteleorman.ro.
Citiți un fragment din dezvăluiri:
"Și una dintre primele prăzi plănuite în doi (dar finalizate doar de Dragnea) este Întreprinderea Agricolă de Stat Turnu Măgurele. Faimosul IAS Turnu Măgurele mergea bine, pe la începutul anilor 2000, când Liviu Dragnea era proaspăt președinte al Consiliului Județean Teleorman.
La vremea aceea, președintele Consiliului de Administrație al IAS Turnu Măgurele era Niculae Mârzan, fost șef al Corpului de Control al Prefectului, la vremea aceea Teodor Nițulescu. Scoaterea la licitație a IAS-ului a trezit oricum destule discuții. Pe de o parte, Liviu Dragnea își dorea să cumpere la un preț cât mai mic și negocia la sânge cu lichidatorii, în timp ce președintele Consiliului de Administrație, Niculae Mârzan, încerca să-i convingă pe lichidatori că, dacă evaluarea e făcută corect, nu e cazul să se scadă niciun leu din preț. Potrivit unei surse cu identitate protejată, în ziua în care a avut loc licitația la Turnu Măgurele, Liviu Dragnea ar fi venit personal și a încercat să forțeze scăderea prețului: “El participa acolo din partea Teldrum, a fost acolo, l-am felicitat după ședința de licitație.”
Din cadrul IAS Turnu Măgurele s-a desprins faimoasa Fermă Dona, intrată în proprietatea Teldrum și, mai târziu, a Agrotrust, afacerea cu vaci a finului de baron, Mihai Slăvescu Putineanu. La vremea aceea, Marian Fișcuci plătea în numerar 250 milioane lei vechi, restul plății realizându-se prin intermediul unei bănci. E foarte interesant faptul că și fostul consilier local de la Turnu Măgurele, Claudiu Crăcea, își amintește faptul că: „La un moment dat am fost interesat să iau IAS Turnu Măgurele și mi s-a spus de la bancă să nu mă bag, că o vrea Dragnea.” Și a luat-o.
Așa cum s-au făcut presiuni asupra lichidatorilor pentru cumpărarea Întreprinderii Agricole de Stat, s-au făcut presiuni și asupra cetățenilor îndreptățiți să dețină terenuri în cadrul Fermei Dona. După ce au fost identificați, cei îndreptățiți să fie puși în posesie prin Legea nr.1/2000 au fost presați de oamenii lui Dragnea să accepte vânzarea terenurilor, care, întâmplător sau nu, erau chiar parcelele care compuneau ferma. Cumpărătorul parcelelor în cauză a fost Teldrum SA, Liviu Dragnea cucerind astfel o nouă redută a zonei Turnu Măgurele. Totul a durat până prin 2009, când Teldrum decide să renunțe la fermă", a scris jurnalista Carmen Dumitrescu.
Citiți materialul integral AICI