România se află la începutul mandatului președinției Consiliului Uniunii Europene. În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu Miroslav Tașcu-Stavre, expert în politică europeană.
Reporter Podul.ro: Care sunt obiectivele României cu prilejul președinției Consiliului UE?
Miroslav Tașcu-Stavre: Avem următoarele obiective anunțate: convergență, UE-actor global, valori europene. Valorile europene sună puțin paradoxal pentru că România are în continuare probleme legate de acestea în special referitor la statul de drept legat despre care aș face o mențiune, complicându-se și mai mult discuțiile pe cadrul financiar multianual, și anume că evoluția statului de drept este legată prima oară de fondurile europene. Acest instrument era utilizat până acum în faza de preaderare când se fac eforturi pentru statul de drept și o economie funcțională de piață, iar astfel primești fonduri. După ce s-au văzut cu sacii în căruță și nu e vorba doar de România, ci vorbesc aici și de Polonia sau Ungaria, statele au lăsat-o mai moale cu evoluiția statului de drept, ori este pentru prima oară când în discuțiile pe cadrul financiar multianual se vorbește despre condiționarea accesului la fonduri de evoluția statului de drept. Mesajul este că nu poți fi parte la proiectul acesta al UE doar când îți convine, dar în schimb nu ai respect pentru statul de drept și bați cu cărămida în piept că ești suveran.
Reporter Podul.ro: Care sunt obstacolele în calea îndepliniriiobiectivelor?
Miroslav Tașcu-Stavre: Tehnic nu se poate întâmpla mare lucru pentru că de regulă nu te lasă nimeni să sari de pe șine. Ceea ce trebuie să se întâmple este să fie închise cu succes o serie întreagă de dosare. Dosarele înseamnă aici legislație europeană unde îți trebuie totuși puțină negociere politică întrre Parlamentul European și Comisia Europeană pentru a trece cât mai multe norme sau legi europene. Vom vedea. Se contabilizează câte dosare va închide România. Este un indicator care ține de capacitatea ta politică de a negocia mai ales în întâlnirile informale. România va găzdui peste 200 de întâlniri informale la București. Am semne mari de întrebare dacă reprezentanții Guvernului vor reuși să facă acest lucru, Executivul trebuind să apere și interesul țării, dar să fie în egală măsură și un mediator.