Iohannis dă de pământ cu ultima OUG a lui Toader: "Este cras neconstituțională"


Iohannis dă de pământ cu ultima OUG a lui Toader: "Este cras neconstituțională"

Controversata Ordonanță de Urgență prin care cei condamnaţi de completurile de la Înalta Curte declarate neconstituționale să poată depune contestație în anulare este „cras neconstituțională” este de părere președintele Klaus Iohannis.

Aflat la Aachen, în Germania, unde a participat la semnarea Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, Iohannis a făcut declarații prin care acuză PSD că singurul interes este “să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid”.

„Nu știm exact ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în acea ordonanță. Dar dacă dorește să facă ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituțională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea, la noi sunt ancorate în Constituție, și unul dintre acestea este că o lege acționează numai pentru viitor. Deci legea nu poate să acționeze retroactiv. Dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni și ar schimba întreg trecutul statului. Și atunci ar dipărea orice urmă de stabilitate, de predictibilate”, a declarat președintele, potrivit Newsweek.ro.

„Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când este la putere: să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid. PSD nu poate să vină cu astfel de soluții, care sunt, pur și simplu, neavenite, neconstituționale. Este regretabilă această evoluție. Am încă speranţa că înclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie şi vor renunţa la un astfel de demers care, după părerea mea, nu este posibil”, a adăugat șeful statului.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările. Și procurorii nemulţumiţi de deciziile de achitare date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nelegal constituite vor putea face contestaţie în baza ordonanţei de urgenţă pregătită de minister, nu doar persoanele condamnate definitiv, a subliniat Tudorel Toader.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.