Lista condamnaților scăpați de Tudorel Toader. Cine beneficiază de OUG


Lista condamnaților scăpați de Tudorel Toader. Cine beneficiază de OUG

Ordonanța de Urgență anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, privind contestația în anulare a sentințelor care-i vizează pe cei ce au fost condamnați definitiv de completurile de 5 judecători (C5) ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), în perioada 2014 – 2018, și declarate nelegal constituite de CCR, ar putea scăpa de pedepse multe nume grele ale politicii, mediului de afaceri și juridic românești.

Printre cazurile care prezintă cel mai mult interes pentru opinia publică se numără următorii,potrivit G4media.ro:

1.    Liviu Dragnea, liderul PSD

2.    Adrian Severin ,fostul europarlamentar PSD,

3.    Miron Mitrea,fostul ministru PSD al Transporturilor,

4.    Monica Iacob Ridzi,fostul ministru PDL al Tineretului și Sportului

5.    Florin Popescu, fostul deputat PDL,

6.    Gabi Sandu, fostul ministru PDL al Comunicațiilor,

7.    oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae zis Nicu Niro,

8.    Corneliu Dobrițoiu, fostul ministru PNL al Apărării,

9.    foștii șefi ai spionajului militar, generalii Gheorghe Rotaru și Francisc Radici,

10.  Sergiu Medar, fostul șef al Comunității Naționale de Informații, generalul,

11.  foștii înalți magistrați, Georgeta Barbălată (judecătoare ICCJ), Gabriela Ghiță, Marcel Sâmpetru, Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, actualmente avocatul Bombonicăi Prodana.

Doar condamnații care au fost în termenul de 30 de zile de depunere a contestației în anulare de la comunicarea sentinței definitive au putut face contestație în anulare. Printre ei se numără Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova(fost ministru PSD al Transporturilor), Constantin Niță (fost ministru PSD al Energiei); ei au putut depune contestație în anulare și scăpa de condamnările primite din partea C5-urilor declarate nelegal constituite de CCR.

Tudorel Toader vrea să le permită să facă contestație în anulare tuturor celor condamnați de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte declarate nelegal constituite de CCR în perioada 2014 – 2018. Aceasta ar inseamna posibila anulare a sentințelor, rejudecarea apelurilor și redobândirea de către contestatari a prezumției de nevinovăție, iar în cazul condamnatului Liviu Dragnea s-ar traduce prin eliminarea interdicției de a fi premier (până la o eventuală nouă sentință definitivă).

Alți condamnați precum Ridzi, Severin sau Cocoș au executat o parte din pedepsele cu închisoarea și au fost eliberați condiționat, însă rejudecarea apelurilor ar putea însemna pentru ei că nu trebuie să mai plătească prejudiciile la care au fost condamnați, cel puțîn până la o eventuală nouă sentință definitivă de condamnare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.