Râsul curcilor: Fostul torționar securist Alexandru Iordache se TEME să îl dea în judecată pe Marius Oprea. Motivele EXCLUSIV


Râsul curcilor: Fostul torționar securist Alexandru Iordache se TEME să îl dea în judecată pe Marius Oprea. Motivele EXCLUSIV

Fostul anchetator al Securității Alexandru Iordache îl ia pe ”nu” în brațe și găsește de cuviință să insiste, fără a prezenta nici cea mai infimă probă în sprijinul afirmațiilor sale, că nu l-ar fi arestat și anchetat el pe scriitorul și istoricul Marius Oprea, începând cu vara lui 1988, deși acest fapt este susținut și de alte două persoane reținute, bătute zdravăn și anchetate în cursul aceleași făcături securistice. Este vorba despre Caius Dobrescu și Sorin Matei, care au fost agresați în repetate rânduri de anchetatorii conduși de Alexandru Iordache, pe vremea când acesta se recomanda ”maiorul Alexandru”. Caius Dobrescu este poet, eseist și romancier. De asemenea, este specialist în teoria literaturii și profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universității din București.

Presupunând prin absurd că Iordache nu l-ar fi anchetat personal pe Marius Oprea – deși istoricul deține documente, iar cei doi amintiți mai sus sunt gata oricând să depună mărturie în acest sens –, îi lansăm o întrebare fostului securist: dacă nu i-ai anchetat pe Marius Oprea, Caius Dobrescu și Sorin Matei (repet: să presupunem totuși asta, în pofida covârșitoarelor evidențe), pe cine ai cercetat tu, din postura de anchetator-șef, în perioada '87-decembrie '89? Nu cumva pe mulți dintre brașovenii care s-au revoltat pe 15 noiembrie 1987?, când nepermis de multe vieți au fost distruse și călcate în picioare? Nu cumva pe mulți dintre cei arestați și încarcerați la Jilava, de-a valma, în zilele de 21-22 decembrie 1989?

Dovadă că fostul torționar al Securității bate câmpii într-o caraghioasă cunoștință de cauză, Alexandru Iordache i-a transmis lui Marius Oprea și Podul.ro că nu intenționează să se adreseze instanțelor în urma dezvăluirilor publicate de site-ul nostru. Păi… cum rămâne cu așa-zisele... ”manipilări”, măi avocaților reputați?!

Să nu uităm că fostul anchetator-șef securist este mentorul unei importante firme de avocatură cu o impresionantă cifră de afaceri. Și totuși, Iordache se dă la fund, spunând că e prea… bătrân și bolnav pentru tribunal. Regretăm că nu ne auziți hohotele de râs.

Nici mentorul ex-securist, nici firma de avocatură (Iordache și partenerii, care a construit partidul PLUS), nici Iordache jr. (care a dat cu jeep-ul peste un polițist, iar importantul său tată a ”rezolvat”/îngropat totul) și nici Dacian Cioloș NU ne vor da în judecată, dintr-un simplu motiv: articolul istoricului Marius Oprea prezintă informații de necontestat, iar ramificațiile (să le vedeți pe alea financiare!) sunt mai ample decât puteți bănui. Precizăm că Podul.ro le deține în totalitate.    

De asemenea, suntem în posesia unor documente concludente (și ample, nesperat de ample) privitoare la ”afacerile” (în fapt, contrabanda cu țigări) clanului Iordache.

În această ordine de idei, Podul.ro îi anunță oficial pe toți doritorii de senzații tari (unii sunt politruci, alții se prezintă drept formatori de opinie) să se gândească de zece ori înainte de a împroșca acuzații fără acoperire vizând așa-zise ”manipulări mizerabile” (l-am citat pe Dacian Cioloș), întrucât, în lipsa probelor, este foarte posibil să se aleagă cu niște citații în cutiile poștale. Ceea ce n-ar fi chiar floare la ureche, credeți-ne pe cuvânt, și nici nu se contorizează în ”like-uri”.   

Securiștii unora NU sunt mai buni decât ai altora, niciodată. Condamnăm jumătățile de măsură.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, declarațiile fostului torționar al Securității:

“Eu nu am avut nici o relaţie cu domnul Cioloş, nu l–am văzut în viaţa mea decât la televizor şi el pe mine niciodată! Fiul meu e liber să aibă opţiunile lui, deci despre asta este vorba. Ce să vă spun mai mult? Nu ştiu cum s–a întâmplat, Adrian, băiatul meu, e în legătură cu mişcarea pe care a înfiinţat-o domnul Cioloş de la început, de când era premier. Eu nu ştiu, ei participă la fel de fel de întâlniri acolo, nu mă interesează, nu sunt opţiunile mele, pe mine nu mă preocupă politica, sunt prea bătrân, mai sunt şi cam bolnav. Am aflat despre înfiinţarea acestei formaţiuni politice de la televizor. Dacă vreţi să ştiţi, nici nu am o părere grozavă despre Dacian Cioloş, dar nu e treaba mea să spun asta. Nu–l simt ca pe o personalitate care să se impună, este cam şters, despre asta este vorba. N-am nici un motiv personal, concret. Eu sunt retras, practic, de mai mulţi ani din activitate din cauze medicale. Antonia Zaharia este secretara casei de avocatură şi nu are nici o legătură cu chestorul Toma Zaharia. Cu el am eu legătură.

Văd că măgăriile pe care le scrie Marius Oprea despre mine, ca şi când m-ar fi văzut vreodată în viaţa lui nu vă interesează! Am constatat că toată presa s-a repezit pe mine nu pentru că au ceva cu mine ci pentru că au ceva cu Cioloş, chestiuni politice, fără să observe că în spatele tuturor trăsnăilor astea există nişte oameni pe care îi fac praf, îi fac pulbere, nu-i interesează dacă e adevărat sau nu, nu întreabă! Tot ce a spus Marius Oprea despre mine e o minciună! Eu nu l-am văzut în viaţa mea, n-am participat la ceea ce spune el, cu Sarmisegetuza, n-am fost în comuna aia niciodată, în viaţa mea. Nu cunosc niciuna dintre persoanele la care se referă el că au fost bătute. Concret, el nu spune nimic decât afirmaţii generale, că securitatea şi că dracu’ să ne pieptene! Din ceea ce spune el despre mine, eu nu contest că i s-ar fi putut întâmpla dar nu cu mine, poate că mă confundă! N-am fost niciodată şeful cercetărilor penale de la Securitatea Bucureşti, nu am lucrat acolo niciodată. N-am fost la Braşov, n-am fost la Sarmisegetuza, nu-l cunosc, decât de la televizor, încă o dată vă spun, când era consilier la Cotroceni, care se cunoştea cu domnul Ciuvică, care era şi el mare şmecher acolo, şi s-au pus de acord că să-l facă praf pe Cioloş acum. Până aici sunt de acord, dar mijloacele folosite sunt absolut aberante şi omit faptul că este vorba despre alţi oamnei pe care îi fac praf. Sunt bătrân şi bolnav şi de-aia nu mă pot duce cu ei la tribunal.

Eu am fost ofiţer de miliţie, iar din 1987 până în decembrie 1989 am fost luat la Direcţia a VI–a Cercetări Penale a Departamentului Securităţii Statului, ne-au mutat ei, pentru că aveau nevoie acolo, timp în care nici n-am apucat bine să mă dezmeticesc despre ce e vorba în povestea asta. Şi pe urmă a intervenit ce a intervenit în 1989 şi eu am refuzat să mai rămân, pe mine nu m-a prins noua structură niciodată în schema de organizare. Dar dacă eu sunt ăla torţionarul, cum zic unii, toată structura care a fost luată la noul SRI, unii dintre ei ajungând chiar şefi în SRI, au ajuns generali, ăia ce dracu sunt, nu mai sunt torţionari, dacă eu am fost?! Eu n-am avut nici un arestat, nici un cercetat de mine acolo, cine ştie, nici n-am stat mult, cum v-am spus! În 1990 a venit Armata peste noi, acolo, eu am plecat şi nu m-am mai prezentat la serviciu, până când am reuşit să–mi fac un dosar de mutare înapoi la miliţie, la noua poliţie, la serviciul de circulaţie, unde am stat şi acolo vreo trei luni, şi am plecat considerând că nu mai e vremea celor ca mine să stea acolo, au venit alţii, să–şi facă treaba.

În ceea ce priveşte afacerile cu ţigări, acolo e cea mai urâtă treabă. Tot materialul pe care îl foloseşte Marius Oprea a apărut în presa vremii, dar toate cercetările judiciare care s-au făcut de către toate instituţiile, la presiunile presei, nu au putut să lege nimic, pentru că nu era nimic adevărat. Eu nu am avut nici un act semnat, nu am făcut parte din nici o firmă. La SRI, cum v–am spus, n-am lucrat nici o secundă, n-am figurat pe statul de plată, aş fi putut să le cer bani că nu m-au trecut pe stat, dar nici nu m-am prezentat la serviciu, este adevărat! Acum sunt colonel de poliţie în rezervă. În firma de avocatură nu mai am nici o treabă, fiul meu mi-a dat şimie unu la sută din firmă ca să mă mai ţină şi pe mine în viaţă, în rest el ştie ca face, deciziile sunt ale lui”, a declarat fostul torționar Alexandru Iordache, pentru PSnews.

A se observa că Iordache nu s-a abținut să nu-i tragă o copită corespunzătoare lui Dacian Cioloș, după ce i-a oferit pe tavă partidul PLUS. Un vechi proverb românesc avertizează că dacă te bagi în cocină, te vor mânca porcii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.