Președintele USR – l-am numit pe deputatul Dan Barna – explică, în exclusivitate pentru Podul.ro, de ce nu a reușit șeful PSD-ist Liviu Dragnea să impună, înaintea Crăciunului, deja proverbiala OUG vizând amnistia și grațierea.
Barna susține că premierul Viorica Dăncilă și ministrul Tudorel Toader ezită să își asume ”responsabilitatea istorică” pentru un astfel de gest reprobabil, fiind înspăimântați de gravitatea consecințelor.
Podul.ro vă prezintă declarațiile lui Dan Barna.
”Eu sunt convins că a existat în PSD o fractură, în special la nivelul Guvernului, între presiunile lui Liviu Dragnea vizând impunerea unei OUG pe amnistie și grațiere și cei care și-ar asuma în totalitate o astfel de responsabilitate.
La întâlnirea pe care delegația USR a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Palatul Victoria, noi asta le-am transmis: responsabilitatea istorică pentru amnistie și grațiere va rămâne pe umerii Vioricăi Dăncilă, laolaltă cu toate consecințele care decurg de aici. Pe numele ei va rămâne pata pentru asta, nu pe numele lui Liviu Dragnea.
Le-am verbalizat mesajul acesta de câteva ori premierului și ministrului Tudorel Toader. Ambii au încercat să se disocieze de orice legătură cu o astfel de OUG și tot pasau cartoful încins: că Parlamentul, că CCR… Eu cred că aici a fost o problemă pentru Dragnea: cei pe care îi presează să îi facă treaba evită să își murdărească numele cu așa ceva și să își asume consecințele unui astfel de gest. Cred că un rol au jucat și rudele celor implicați în această poveste. De exemplu, nu cred că Viorica Dăncilă și-ar dori ca nepoții ei să citească în cartea de istorie despre ce a găsit de cuviință să facă ea la porunca lui Liviu Dragnea.
Totuși, riscul ca Dragnea să impună, până la urmă, OUG pe amnistie și grațiere, rămâne unul destul de ridicat. Baronii PSD doresc asta și lucrurile nu se vor schimba într-un viitor apropiat, e cert. Pe de altă parte, președinția în sine a Consiliului Uniunii Europene ridică o serie de obstacole în cale unui astfel de demers.
Cât despre eventualul succes al României în ceea ce privește organizarea și susținerea președinției rotative, cred că acesta va fi mai degrabă unul logistic – adică, cel puțin mâncarea să fie bună, iar invitații să fie luați la timp de la aeroport, măcar atât! În rest, nu sunt mari speranțe legate de tematicile pe care PSD-ALDE vor fi în stare să le pună pe agenda europeană – atitudinea puterii este asemănătoare cu cea a unui student nepriceput care insistă să pară silitor”, a declarat Dan Barna, în exclusivitate pentru Podul.ro.