Europa se află într-o perioadă delicată din punct de vedere politic. Numeroase curente și manifestări politice au fost catalogate ca fiind de natură extremistă, fapt ce ar putea pune probleme serioase viitorului proiectului european UE. În luna mai a anului 2019 vor avea loc alegerile europarlamentare și rămâne de văzut în ce măsură dinamica politică extremistă și populistă actuală de la nivel european va influența rezultatul acestora. În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.
Concret, întrebat care sunt curentele ideologice cele mai periculoase la nivel european în acest moment și care pot afecta rezultatul alegerilor europaralmentare, fostul ambasador al României la Paris a atras atenția că mișcările politice centriste s-au erodat, iar astfel s-a produs ascensiunea unor populisme de stânga sau de dreapta cu caracter naționalist și eurosceptic.
Pe cale de consecință, Teodor Baconschi a subliniat că instituțiile europene trebuie să se adapteze la problemele de interes ale simplilor cetățeni europeni, iar astfel curentele politice mainstream să recâștige electorat printr-o schimbare a agendei în detrimentul mișcărilor politice populiste și de extremă.
"Dificultatea structurală a politicii europene ține de evidenta erodare a forțelor centriste, în favoarea unor populisme de dreapta sau de stânga, egal eurosceptice și naționaliste. Centrul trebuie reconstruit, numai că ultimele rânduri de alegeri naționale au adus partidelor ”tradiționale” scoruri decepționante. E clar că instituțiile europene trebuie să transpună mai prompt agenda cetățeanului obișnuit, preocupat de nivelul său de trai, de terorism, de migrația ilegală și de fiscalitate. Mișcările anti-establishment și ”alternativele” extremiste trebuie abordate în amonte, prin politici realiste, nu după ce și-au făcut apariția (de multe ori efemeră). E complet nedemocratic să susții că electoratul a votat ”greșit”... '', a precizat Teodor Baconschi în exclusivitate pentru Podul.ro.