Jurnalistul și documentaristul Marian Voicu avertizează – în cel mai recent studiu publicat: ”Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism”, Humanitas, 2018, București – că guvernarea Dragnea-Tăriceanu amenință să transforme România într-un regim iliberal.
Voicu atrage atenția că instituțiile care produc consens în aflarea adevărului – justiția, media și universitățile – se află sub un atac constant, în timp ce criteriile care confirmă democrația liberală – respectarea legilor, responsabilizarea aleșilor în fața alegătorilor și credința în generarea prosperității – abia mai sunt împlinite. Podul.ro vă prezintă considerațiile (pag. 448-450) lui Marian Voicu preluate din studiul amintit.
”Alunecarea Occidentului spre populism este sprijinită de Rusia. Regimul autoritarist de la Kremlin rezonează cu Trump, Erdogan, Le Pen și Farage. Pentru Putin, Rusia este o cetate asediată de Gayropa și Ucraina fascistă, infiltrată de ONG-urile lui Soros, de lobby-ul European al pedofiliei camuflat în corectitudinea politică și drepturile omului. Pentru Trump, America este o cetate asediată de mexicani violatori, traficanți de droguri, musulmani conspiraționiști și comunități afro-americane care sunt <găuri ale iadului infestate de nelegiuri>, finanțe oculte internaționale și propăvăduitori ai vaccinării obligatorii. (…)
S-ar putea îndrepta și România către un regim iliberal? Apariția metanarațiunii și metalimbajului fake news, care definesc postdemocrația, sunt primele simptome: România, ni se spune, este o cetate infiltrată de <statul paralel>, pe care unii vor s-o transforme într-o <colonie a Uniunii Europene>, unde valorile tradiționale ale familiei sunt amenințate, iar <Marea Finanță Mondială> conspiră prin multinaționale și Soros împotriva puterii alese legitim de popor.
Instituțiile care produc consens în aflarea adevărului – media, universitățile și justiția – se află sub un atac constant în România. Iar criteriile care confirmă democrația liberală – respectarea legilor, responsabilizarea aleșilor în fața alegătorilor și credința în generarea prosperității – abia mai sunt îndeplinite.
Cea mai mare dramă pe care o trăiește România ultimilor 50 de ani este migrația în masă – peste patru milioane de români au plecat în Vest după 1990, adică o cincime din populația țării. Nu viața grea i-a izgonit, ci lipsa speranței că va fi mai bine. Au plecat pentru că și-au pierdut credința în posibilitatea unei viitoare prosperități. În absența credinței într-un viitor mai bun, instalarea iliberalismului este facilă – un prim pas către autoritarism.
Optimist fiind, Umberto Eco credea că realismul se va reafirma de fiecare data când vom întâlni <linii de rezistență>. Lipsa încrederii în viitor pare a fi o linie de rezistență greu de surmontat.
<Vom învinge, deoarece chiar dacă bolta universului moral este nesfârșită – ea se arcuiește către dreptate>, spunea Martin Luther King Jr. cu trei săptămâni înainte de a fi asasinat”.