Faptul că ex-premierul Dacian Cioloș și-a lansat un partid nou-nouț (sâmbătă, la Cluj) dinamitează din plin negocierile cu USR în vederea semnării unei alianțe pentru alegerile europarlamentare.
Potrivit surselor Podul.ro, Cioloș insista pe lângă USR în vederea parafării unei înțelegeri tocmai fiindcă nu dispunea încă de un vehicul funcțional în perspectiva euroalegerilor din primăvara anului viitor. Lansarea PLUS modifică diametral datele problemei.
În impas
Tratativele intraseră oricum în impas, întrucât Dacian Cioloș a condiționat parafarea oricărei alianțe de o candidatură a sa de pe prima poziție a listei pentru Bruxelles, dar și de acordarea a trei poziții eligibile pentru liderii România100. Prima condiție nu i-a deranjat foarte mult pe USR-iști – în fond, Dacian Cioloș se bucură, potrivit tuturor sondajelor de opinie, de cea mai ridicată intenție de vot din partea simpatizanților celor două formațiuni –, dar cea de-a doua a fost de neacceptat, deoarece, mizând doar pe câteva mandate de europarlamentari (dincolo de orice wishful thinking), Dan Barna nu este deloc dispus să-i facă prea multe concesii fostului tehnocrat. De altfel, negocierea și stabilirea listei USR pentru Bruxelles a stârnit deja o serie de tensiuni intestine.
Cine nu vrea cu Cioloș
De notat că există numeroase voci sonore în USR care se împotrivesc unei apropieri de Cioloș. Nici Nicușor Dan și nici Clotilde Armand nu văd cu ochi buni eventualitatea unei astfel de alianțe. La rându-i, Cristian Ghinea este cu atât mai rezervat cu cât, după votul online al tuturor membrilor, se află în fruntea listei pentru Bruxelles. A doua poziție este ocupată de Clotilde Armand. Întrebat dacă lista finală ar putea conține și reprezentanți ai formațiunii lui Cioloș, Barna a confirmat, la sfârșitul lui noiembrie, că se poartă discuții în acest sens și că ”orice este posibil”.
Speranțe liberale
Contrar aparențelor, pe Ludovic Orban și pe liderii PNL nu-i deranjează foarte mult că, finalmente, Cioloș și-a lansat un partid – asta s-ar fi întâmplat oricum, cu sau fără travaliul juridic. Potrivit surselor Podul.ro, liberalii mizează pe faptul că apariția PLUS va îngropa definitiv negocierile Cioloș-USR și că, pe cont propriu, cele două partide vor obține procente mici la europarlamentare, pentru a le înghiți pe nemestecate într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. O altă problemă care face dificilă o apropiere de Cioloș este că fostul premier tehnocrat este ”condamnat” să candideze la viitoarele prezidențiale, tocmai pentru a-și crește partidul.