Lovitură pentru Dragnea: a ajuns la mâna UDMR! Pulverizarea majorității parlamentare EXCLUSIV


Lovitură pentru Dragnea: a ajuns la mâna UDMR! Pulverizarea majorității parlamentare EXCLUSIV

Reglările de conturi din interiorul PSD au cauzat, finalmente, pierderea majorității parlamentare, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea a ajuns, din nou, la mâna UDMR, pentru a treia oară în numai doi ani. Numai că, de data aceasta, contextul politic presupune o serie de particularități, pe care le vom dezvolta în cele ce urmează.

După defectarea influentului baron de Caraș Severin – l-am numit pe Ion Mocioalcă, care a demisionat, luni, din partidul celor trei trandafiri, laolaltă cu alți trei deputați, în favoarea Pro România – coaliția PSD-ALDE se mai bazează pe doar 163 de deputați, față de numărul minim pentru asigurarea majorității: 165.

Soluții la îndemână

Per-total, cu toate racolările de la PMP și ALDE, Liviu Dragnea coordonează cu 9 parlamentari mai puțin, iar nemulțumirile din sânul partidului sunt departe de a fi îngropate, în pofida recentelor epurări. Însă, dincolo de această aritmetică înșelătoare, Dragnea încă deține soluții reale de cârpire: oferte de nerefuzat pe line de partid – am văzut cu toții cât de ”consecvenți” sunt unii dintre rebelii PSD-iști – și menținerea susținerii din partea aleșilor minorităților naționale, care, de regulă, votează cum le solicită principalul partid de guvernământ. La limită, cu toate că iarmarocul parlamentar nu mai este chiar așa de mare, Dragnea și acoliții săi ar mai putea parafa câteva racolări, dar nu multe, fiindcă PSD a cam ajuns la fundul sacului.

Culise de pe front

Pe de altă parte, liderii care-l contestă pe Dragnea – Gabriela Firea, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Marcel Ciolacu, dar și exclușii Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu – coordonează, la o primă strigare, cel puțin 20 de parlamentari (câțiva dintre aceștia și-au dat deja demisiile din PSD – de altfel, numai în ultimul an, partidul a pierdut nu mai puțin de 13 aleși). Nemulțumiți de apucăturile lui Dragnea sunt și o serie de parlamentari care nu provin din fiefurile rebele – un exemplu în acest sens este Răzvan Rotaru, deputat de Botoșani. Așadar, în pofida aparențelor atent cultivate atât de Dragnea cât și de aliatul său conjunctural, Călin Popescu-Tăriceanu, coaliția PSD-ALDE întâmpină probleme spinoase în ceea ce privește menținerea majorității parlamentare, în condițiile în care opoziția invocă din ce în ce mai des necesitatea unei moțiuni de cenzură.

Dragnea, UDMR și Centenarul

În această ordine de idei, având în vedere stringența menținerii majorității parlamentare, Dragnea și Tăriceanu au ajuns pentru a treia oară în numai doi ani la mâna UDMR, care a declanșat o virulentă campanie electorală, în plin An Centenar, solicitând ”regiuni de dezvoltare separate” și ”autonomie specială”. De altfel, Uniunea a depus un proiect de lege în acest sens, chiar în ziua în care coaliția PSD-ALDE a pierdut frâiele majorității parlamentare. Această situație adâncește considerabil problemele lui Liviu Dragnea, în condițiile în care Kelemen Hunor&Co solicită concesii de nepermis în orice an, dar cu atât mai mult în An Centenar. Cu toate acestea, vă amintim că în timpul frondei ex-premierului Sorin Grindeanu, Dragnea și Tăriceanu au fost în stare să scoată de la naftalină controversatul Statut al Minorităților Naționale, pentru a cumpăra astfel susținerea UDMR. Cei doi au fost nevoiți să dea înapoi numai în urma amplului scandal izbucnit.    

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.