Cât a plătit Ministerul Sănătății pentru reuniunea Grupului de la Valletta DOCUMENT EXCLUSIV


Cât a plătit Ministerul Sănătății pentru reuniunea Grupului de la Valletta DOCUMENT EXCLUSIV

Podul.ro vă prezintă, în exclusivitate, Caietul de sarcini privind organizarea reuniunii Grupului de la Valletta, eveniment desfășurat în perioada 26-27 noiembrie, la București.

Facem precizarea că bugetul Ministerului Sănătății a fost majorat cu 157.000 lei (echivalentul a 33.725 euro) pentru organizarea evenimentului care i-a reunit pe miniștrii Sănătății din zece state membre ale Uniunii Europene, dar și pe șefii unor mari companii farmaceutice. Grupul de la Valletta este o alianță a statelor din sudul UE – Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Cipru și Malta, cărora li s-au alăturat România, Irlanda, Slovenia și Croația, Franța având statut de observator –, state care militează pentru garantarea accesului pacienților la medicamente și terapii noi la prețuri rezonabile, încercând să negocieze la comun prețurile cu reprezentanții companiilor farmaceutice. Ultima întrunire a Grupului de la Valletta a avut loc anul acesta, la Atena.

74.900 lei: două prânzuri, trei pauze de cafea și o cină festivă

Potrivit Caietului de sarcini – pe care-l puteți consulta integral AICI (a se observa că ”Valletta” este scris permanent cu un singur ”l”) – Ministerul Sănătății a cheltuit 157.000 lei după cum urmează:

26.810 lei – cheltuieli aferente închirierii a trei săli (pentru miniștri, pentru grupul tehnic și, finalmente, pentru reuniunea propriu-zisă) și organizării unei singure conferințe de presă.

74.900 lei – două mese de prânz și o ”cină festivă cu specific românesc” și cu ”program artistic” pentru 70 de persoane, la care se adaugă trei pauze de cafea.

16. 500 lei – cazările în regim de cinci stele și cheltuielile necesare transportului: 6.300 lei.

15.990 lei – cheltuieli privind ”cadouri simbolice”.

La toate acestea se adaugă servicii foto (2.500 lei), o vizită la Palatul Patriarhiei (1000 lei), aranjamente florale (6000 lei) și cheltuieli neprevăzute (7000 lei).  

Program artistic cu muzică în 10 limbi

În cazul celor două mese de prânz, meniul tip bufet suedez a fost alcătuit din două feluri (2 sortimente supă/ciorbă, 4 sortimente carne și garnituri/salad bar), 4 sortimente desert, apă, băuturi răcoritoare, sucuri naturale și fructe. Cina festivă s-a desfășurat într-un ”restaurant de top cu specific românesc, cu program artistic românesc și muzică specifică fiecărei țări din care vin invitații”. Ceea ce înseamnă că reprezentanții Grupului de la Valletta au audiat muzică în cel puțin 10 limbi, grație programului artistic pregătit de Ministerul Sănătății.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.