Un document intern al FSB arată îngrijorarea constraspionajului rus cu privire la interesul Beijingului în Orientul Îndepărtat rusesc și avertizează cu privire la spionajul chinez în Arctica, considerând China un "inamic", potrivit The New York Times.
Documentul primit de publicația americană de la grupul de hackeri Ares Leaks nu este datat, dar contextul sugerează că a fost scris la sfârșitul anului 2023 sau începutul anului 2024.
Ofițerii ruși de informații spun în document că au observat că imediat după începutul războiului din Ucraina serviciile de informații chineze au intensificat recrutarea de funcționari, experți, jurnaliști și oameni de afaceri ruși apropiați de Kremlin. FSB aprobase cu trei zile înainte de invazie un program de contrainformații numit "Antanta-4", al cărui scop era tocmai de a contracara serviciile de informații chineze în Rusia, în ciuda numelui care face aluzie la prietenia crescândă a Moscovei cu Beijingul, conform raportului.
Reprezentanți ai companiilor chineze de apărare și ai instituțiilor legate de serviciile de informații chineze au început să sosească în Rusia imediat după lansarea invaziei, pentru a înțelege mai bine războiul și în special "metodele operațiunilor de luptă cu ajutorul dronelor, modernizarea software-ului acestora și metodele de contracarare a noilor tipuri de arme occidentale", se mai arată în document.
Beijingul a urmărit și colectarea de informații în domeniul expertizei aviatice, fapt pentru care a încercat să recruteze piloți militari și cercetători în domeniul aerohidrodinamicii și sistemelor de control. De asemenea, au fost vizați și foștii angajați ai fabricilor de avioane și ai institutelor de cercetare, dar din document nu reiese clar dacă întreprinderile chineze caută să recruteze sau doar să angajeze specialiști ruși .
Chinezii au vizat și specialiștii care au lucrat la un proiect sovietic – ekranoplanul, o combinație de navă maritimă și avion militar.
Raportul arată și îngrijorarea contrainformațiilor ruse cu privire la perspectiva pretențiilor teritoriale ale Chinei asupra teritoriilor rusești, în contextul în care Rusia a fost slăbită de război și de sancțiuni economice. Potrivit New York Times, Beijingul caută urme ale "vechilor popoare chineze" în Extremul Orient rus, posibil pentru a-și forma o opinie în legătură cu validitatea revendicărilor teritoriale chineze în regiune. Beijingul, avertizează FSB, încearcă folosirea fondurilor de arhivă ruse și recrutarea de istorici ruși. În 2023, China a publicat chiar o hartă cu nume chinezești ale orașelor și teritoriilor din Rusia care au intrat sub controlul Moscovei în secolul al XIX-lea.
Dar Beijingul nu vizează numai teritoriile de frontieră din Orientul Îndepărtat al Rusiei, ci și teritoriul vast al Rusiei din zona arctică și ruta maritimă nordică, potrivit raportului FSB.
Însă, raportul avertizează să se evite orice "referire publică la serviciile de informații chineze ca potențial inamic", în condițiile în care Rusia folosește relația cu China pentru a-și susține economia, dar și pentru a achiziționa elemente folosite în industria de armament. (sursa: AICI)