China își consolidează poziția în zona Mării Mediterane, după ce a primit contractul de operare și întreținere a noii capitale administrative a Egiptului, pe care o construiește gigantul chinez de stat CSCEC.
Partea chineză a semnat contractul cu statul egiptean, ca parte a Viziunii 2030 a Egiptului, pentru un nou centru politic și administrativ care să găzduiască peste șase milioane de oameni, în încercarea de a atenua aglomerația și poluarea din actuala capitală. Deși Cairo va rămâne cu numele capitala Egiptului, toate funcțiile guvernamentale de bază, inclusiv ministerele și administrația publică, vor fi mutate în Noua Capitală Administrativă, nou construită.
Întinzându-se pe o suprafață de 700 de kilometri pătrați, noua capitală administrativă va avea infrastructură de sprijin și caracteristici de oraș inteligent, operate de partea chineză prin intermediul unei societăți mixte, denumită Horizon Operations Management (Egypt) Co Ltd. Această societate va supraveghea servicii precum gestionarea proprietății, utilitățile, curățenia publică, întreținerea spațiilor verzi, monitorizarea mediului, dar și securitatea capitalei administrative.
Costul total al construcției CBD - care va include un palat prezidențial, un parlament, clădiri guvernamentale și spații pentru ambasadele străine - este estimat la 3,8 miliarde de dolari (29,8 miliarde de yuani). Acești bani vor veni, în proporție de aproximativ 85%, din finanțarea oferită de creditori chinezi, inclusiv un împrumut de 2,2 miliarde de dolari de la un consorțiu condus de China Exim Bank.
În plus, Arab Contractors Company din Egipt și CSCEC au format o societate mixtă pentru a colabora la alte proiecte pe continentul african.
Dezvoltarea noii capitale reflectă întărirea legăturilor economice ale Chinei cu Egiptul, aliniindu-se inițiativei Beijingului, numită Belt and Road (BRI). Din acest proiect chinez fac parte și porturile Haifa din Israel și Pireu din Grecia, operate tot de China, care și-a asigurat astfel o prezență semnificativă în zona de est a Mediteranei. În același timp, proiectul noii capitale administrative a Egiptului e și un indicator al puterii din ce în ce mai mari a țării comuniste pe teritoriul african. (sursa: AICI)