Franţa şi Belgia au refuzat să aprobe planul UE de interzicere a importurilor de gaze rusești, cerând mai multe informații privind consecințele economice și juridice ale acestui pas, a relatat Politico.
Franța declară că preferă o strategie care să permită căutarea unor surse alternative de energie, iar Belgia spune că ar dori un raport mai detaliat privind consecințele economice înainte de a lua o decizie.
Șeful Ministerului francez al Energiei, Marc Ferracci, a declarat pentru Politico că autoritățile țării sale "apără strategia europeană de diversificare", făcând referire la planul elaborat de Franța de a înlocui gazul rusesc cu gazul din Qatar. Însă, ministrul a menționat și faptul că contractele de gaz existente "trebuie protejate din punct de vedere juridic", temându-se că societățile private s-ar putea confrunta cu procese cu Rusia pentru contracte neexecutate. Politico relatează că gigantul francez TotalEnergies are în prezent un contract de furnizare cu Novatek până în 2032 și deține o participație de 20% în proiectul Yamal, care operează o instalație de gaz natural lichefiat în Siberia.
Spania și Olanda, aflate pe pozițiile 3 și 4 în clasamentul cumpărătorilor de gaz lichefiat rusesc, au declarat că "așteaptă cu nerăbdare" adoptarea unui proiect de lege care să interzică continuarea importurilor, însă, pe de altă parte, Spania a ieșit din sezonul rece cu depozite de gaze mai pline decât Franța și Belgia, potrivit analistei din domeniul gazelor lichefiate, Laura Page.
Uniunea Europeană a fost în 2024 cel mai mare importator de gaze lichefiate rusești, conform unui raport al Agenției UE pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), astfel că luarea deciziei interzicerii gazului natural rusesc pare a fi foarte dificilă. SUA și Canada sunt pregătite să își mărească capacitatea de livrare de gaze de anul viitor, pentru a preîntâmpina o criză a aprovizionării în Europa. (sursa: AICI)