De câte ori vrea NATO să sporească capacitatea forțelor de apărare aeriană terestre în rândul țărilor membre


  • ACP
  • Jun 3, 2025 19:20
  • 434
De câte ori vrea NATO să sporească capacitatea forțelor de apărare aeriană terestre în rândul țărilor membre

NATO le cere membrilor săi europeni să sporească semnificativ forțele de apărare antiaeriană, pentru a face față amenințării reprezentate de Rusia, scrie Bloomberg, citând surse interne ale alianței.  

Membrele statelor europene ar trebui să își extindă de cinci ori capacitățile de apărare antiaeriană terestră, potrivit unui înalt oficial militar european, asta după ce au redus drastic numărul de astfel de sisteme în ultimele trei decenii.

Bloomberg afirmă că problema creșterii numărului de trupe de apărare antiaeriană va fi discutată la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO, care va avea loc la Bruxelles pe 5 iunie. Sursele Bloomberg precizează că o creștere de cinci ori a forțelor de apărare aeriană va fi un obiectiv comun pentru statele europene membre ale alianței, în timp ce indicatorii individuali vor fi discutați ulterior.  

NATO se teme că Rusia va decide să atace flancul estic al alianței în doar câțiva ani, astfel că sistemele de apărare aeriană sunt esențiale pentru extinderea capacităților de apărare. Acestea sunt printre cele mai scumpe elemente pe care alianța intenționează să conteze, a notat Bloomberg. Documentul consultat de Bloomberg spune însă că apărarea antirachetă "poate completa rolul de descurajare al armelor nucleare, dar nu-l poate înlocui".  

Încă din toamna anului 2022 țările europene au semnat un protocol privind intenția lor de a crea un sistem paneuropean de apărare aeriană. Pentru inițiativa denumită Sky Shield au semnat Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Norvegia, Finlanda, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, dar și România. Pentru punerea în aplicare a proiectului, țările europene intenționează să achiziționeze în comun sisteme de apărare aeriană.

Printre opțiunile posibile sunt luate în considerare, în primul rând, sistemele americane sol-aer antirachetă Patriot și sistemele germane Iris T. România deține deja patru sisteme Patriot și va primi încă trei. Unul dintre aceste sisteme a fost donat Ucrainei în toamna lui 2024, dar a primit aprobarea de la Departamentul de Stat al SUA pentru un nou sistem, care îl va înlocui pe cel donat. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.