Moscova a acuzat Serbia, prin Serviciul de Informații Externe (SVR), că "încercă să înjunghie Rusia pe la spate" prin furnizarea de arme și muniții Ucrainei, produse de companiile de apărare sârbe.
Comunicatul oficial a fost prezentat de agenția de știri de stat rusă TASS, care a citat biroul de presă al SVR într-un comunicat în care spune că, în ciuda poziției neutre declarate a Belgradului în războiul Rusia-Ucraina, "companiile de apărare sârbe continuă să furnizeze muniție (Kievului)".
Agenția rusă de informații a afirmat că vânzările de arme sunt efectuate printr-o "schemă simplă care utilizează certificate false de utilizator final și țări intermediare" precum Republica Cehă, Polonia și Bulgaria, deși "recent, în acest scop au fost folosite și opțiuni exotice care implică țări africane".
Complexul militar-industrial al Serbiei ar fi furnizat Kievului "sute de mii de proiectile pentru sisteme multiple de lansare a rachetelor și obuziere, precum și un milion de cartușe pentru arme ușoare", potrivit SVR.
"Se pare că dorința contractorilor sârbi din domeniul apărării și a patronilor lor de a profita de sângele popoarelor lor slave i-a făcut să uite complet cine sunt adevărații lor prieteni și cine sunt dușmanii lor", se arată în declarația SVR, citată de TASS. Mai mult, SVR a descris livrările de arme drept un "transportor al morții organizat în prietenoasa Serbie".
Președintele sârb Aleksandar Vučić a negat acuzațiile venite de la Moscova, explicând următoarele pentru postul RTS: "De exemplu, ei spun în mod corect că există un contract cu Republica Cehă. Dar nu a fost acordată nicio permisiune și niciuna din rachete nu a fost livrată" Ucrainei.
"Am format un grup de lucru, împreună cu partenerii ruși, pentru a stabili faptele. Noi lucrăm doar pentru Serbia", a adăugat Vucic.
Anii trecuți au mai fost publicate date care arătau că, după începerea războiului, companiile sârbe ar fi furnizat arme și muniții forțelor ucrainene, dar de fiecare dată președintele sârb Aleksandar Vučić a negat că Serbia ar susține efortul de război al Ucrainei. În luna iunie a anului 2024, Financial Times a raportat că muniție produsă în Serbia în valoare de 855 de milioane de dolari a ajuns, prin intermediul unor țări terțe, în Ucraina. (sursa: AICI)