Un sfat din Texas pentru Nicușor Dan: sunați-l pe Trump! Ce trebuie să-i spuneți


Un sfat din Texas pentru Nicușor Dan: sunați-l pe Trump! Ce trebuie să-i spuneți

Ar fi o greșeală majoră ca România să accepte acum un rol de peștișor mic în trena Franței sau, mai exact, a lui Emanuel Macron. Acesta este trecutul. România trebuie să revină la politica externă dusă de Traian Băsescu: o alianță puternică, reală, nu doar clamată, cu Statele Unite.

În acest moment, administrația de la Casa Albă este în expectativă, să vadă cum se va poziționa România. Mingea este la București.

Știu că Nicușor Dan este lipsit de experiență în politica externă. Nu-i fac un reproș din asta, fiindcă a avut de administrat un oraș mare, Bucureștiul, cu probleme uriașe. Dar timpul nu mai are răbdare și noul președinte trebuie să ia decizii rapide.

Iar sfatul meu, de antreprenor texan care l-a votat pe Donald Trump (și care cred că înțelege bine cum funcționează noua administrație de la Casa Albă), este simplu: sunați-l pe Donald Trump. Și făceți-i o ofertă, o ofertă care o să-i placă, sunt sigur: tarife vamale reciproce zero.

Știu că România este legată în această chestiune de regulile pieței unice europene. Dar Nicușor Dan se poate alătura Giorgiei Meloni, premierul italian, care s-a comportat exemplar, a luat inițiativa, a câștigat încrederea lui Donald Trump și acum acționează ca mediator între Uniunea Europeană și SUA (și) în chestiunea tarifelor.

Teoretic, Meloni este aliată cu Simion, la Parlamentul European. Dar premierul italian – care este un reformist, pro-Ucraina – știe, probabil, ce impostor este liderul AUR. Meloni a fost printre primii lideri importanți care l-au felicitat pe Nicușor Dan pentru victorie. Este evident că acesta a fost un semnal că Italia este deschisă unei cooperări cu noua conducere a României. Deci, aceasta este calea: alături de Meloni, pentru a relansa relația România-SUA.

Și mai sunt câteva elemente care nu trebuie uitate nici o clipă:

 – SUA au o prezență militară uriașă în România, la Deveselu și Kogălniceanu, mult peste prezența Franței sau a altor state europene;

– SUA pot oferi României echipamente militare mult mai bune decât ceea ce va găsi în UE;

– Odată cu semnarea acordului privind mineralele rare, este evident că SUA au interes să nu lase Rusia să distrugă Ucraina;

Deci, sunați la Casa Albă și poziționați-vă ferm, nu călduț-prudent, de partea SUA. Și vi se va răspunde.

Și, în loc de concluzie: intrarea României în programul Visa Weaver nu este o chestiune închisă, îngropată. Depinde de noua guvernare de la București, de dinamica relației cu administrația Trump, să rezolve această problemă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.