Victoria lui Nicușor Dan nu e despre partide. Nu e despre vreo strategie politică briliantă, nici despre vreo reconectare a PNL sau USR cu electoratul. E despre un om, o conjunctură și o ruptură de sistem. Atât. Restul sunt iluzii confortabile. Dacă PNL și USR cred că au fost validate, se înșală. Dacă PSD crede că se poate adapta inerțial la noua realitate, se păcălește singur.
PNL și USR au fost tolerate de electorat. Nu pentru că au venit cu proiecte, lideri sau idei noi, ci pentru că Nicușor Dan a fost acolo, o ancoră de speranță într-o mare de derapaje. Dar acum este nevoie de ele. Iată adevăratul test: formarea unui guvern stabil. Și pentru asta, ai nevoie de lideri. Dar toate partidele, fără excepție, traversează o criză de leadership. Nu e clar dacă există o viziune sau o strategie de țară. Există doar poziționare oportunistă și calcule sterile interne.
Singurii care par să fi înțeles miza și au livrat exact ce au promis sunt cei de la UDMR. Acolo nu există crize de lideri sau de idei. Nu există schimbări de direcție la fiecare sondaj. Au spus că îl susțin pe Crin Antonescu în turul 1. Au făcut-o. Au spus că merg pe mâna lui Nicușor Dan în turul 2. S-au ținut de cuvânt. Cuvântul maghiar, în politica românească, a devenit mai solid decât orice declarație pompoasă de la București. E ca un contract nescris. Dacă au spus, au făcut. E drept că și pentru comunitatea maghiară aceste alegeri au căpătat accente existențiale. Însă dincolo de asta, UDMR înțelege că în lipsa cuvântului, nu mai există negociere, nu mai există credibilitate. Deci nici acces la putere.
PSD pare stabil la suprafață, dar în adâncime se fragilizează cu fiecare zi. Structurile sale locale, îmbătrânite și rigide, sunt extrem de vulnerabile la discursul agresiv și mobilizator al AUR. Acolo unde PSD nu mai inspiră frică, AUR captează furie. Iar în politica românească, furia e de multe ori mai eficientă decât organizarea. Dacă PSD nu își regândește urgent baza și mesajul, va fi destructurat acolo unde se simte cel mai sigur. În teritoriu. Și la următoarele alegeri nu va fi decât un satelit AUR.
USR se află acum într-un punct cheie, cu o șansă reală de a conta în deciziile mari. Însă adevărul este că partidul a ajuns aici mai ales datorită Elenei Lasconi. Ea a reușit, aproape singură, să ducă USR în turul 2 și să ridice scorul de la 8 la 12%. A fost un efort personal uriaș, care a tras partidul după el și le-a oferit colegilor o poziție de negociere pe care, altfel, nu ar fi avut-o. Cu 8% e greu să ceri ceva serios la masa guvernării. Cu 12%, în schimb, începi să fii luat în seamă.
Din păcate, acest efort nu a fost scos suficient în evidență în interiorul partidului. USR a trecut prin multe momente complicate, iar unele decizii au fost luate greu, în condiții de presiune. Retragerea sprijinului pentru Lasconi, de exemplu, a fost o alegere dificilă, dar până la urmă a avut un rezultat pozitiv pentru cursa lui Nicușor Dan. Poate că ar fi fost mai bine să vină mai devreme, într-un moment mai clar pentru toată lumea. Așa cum s-a întâmplat, a fost o hotărâre grea, luată târziu, dar și-a atins scopul politic.
Acum, USR are o șansă reală să se așeze pe un drum mai stabil și să construiască pe baza acestui rezultat. E un moment bun pentru echilibru și reconectare cu așteptările celor care i-au votat. Dacă va reuși să asculte mesajul transmis de electorat și să rămână consecvent în promisiuni, mai ales dacă va ajunge la guvernare, partidul poate consolida încrederea și poate deveni o forță credibilă pe termen lung. Mulți oameni au ales USR cu speranța unei politici altfel, iar acea speranță încă există. Important este să nu fie risipită.
PNL va avea și el o soartă interesantă în perioada care urmează. Faptul că s-au lipit de Nicușor Dan nu le garantează automat nimic, dar le oferă o fereastră. Nicușor nu uită cine i-a fost aproape. Mesajul e subtil, dar clar, și s-a văzut deja în decizia de a-l lăsa pe Stelian Bujduveanu viceprimar, semn că viitorul Bucureștiului ar putea rămâne în zona dreptei. Această mișcare transmite limpede că Nicușor și-ar dori continuitate în zona dreapta, iar pentru PNL poate fi o oportunitate majoră. Ilie Bolojan, dacă va reveni ca președinte al PNL și va face curățenia necesară intern, dar și la nivelul actului de guvernare, dacă partidul va merge la guvernare, poate pregăti un PNL competitiv și solid pentru 2028. Însă doar dacă scapă de reflexele vechi și de șerpăraia securistică conectată la banul public.
Și vorbim de 2028. Pentru partidele menționate mai sus, USR, PNL, PSD, oportunitatea oferită de conjunctura Nicușor Dan ar putea fi ultima. Dacă nu înțeleg momentul, dacă nu fac curățenia internă extrem de necesară, dacă nu se scutură de liderii vechi care țin cu dinții de poziție și blochează figuri noi să iasă în față, vor avea parte de surprize majore. În 2024, SENS și REPER au încercat să facă pragul, fără succes. Dar întrebarea e simplă. De ce n-ar mai încerca în 2028? Și mai important, de ce n-ar reuși?
Voci politice, cea mai cunoscută fiind Valentin Naumescu, consilierul lui Nicușor Dan, vorbesc deja despre apariția unui nou partid în jurul actualului președinte. Un proiect apropiat de Nicușor, cu oameni noi și cu țintă clară, Parlamentul din 2028. Pentru partidele de dreapta, asta poate fi o lovitură directă. Pentru că exact de acolo va fi rupt electoratul, din zona urbană, tânără, reformistă. Și mai e un factor. În 2028, o nouă generație va vota pentru prima dată. Dacă Nicușor Dan confirmă ca președinte în următorii ani, atunci acel nou partid va avea cel mai valoros bun de campanie, validarea reală a unui lider în funcție. Abia atunci, Nicușor Dan va putea avea propriul partid cu care să încerce să facă treabă fără să mai negocieze atât de multe la schimb. Fără să fie legat de compromisurile altora. Fără să mai împartă voturile cu toată lumea. Iar dacă partidele de azi nu se trezesc, riscă să rămână simple relații din trecutul unui președinte care și-a construit viitorul în altă parte.
Am intrat într-o nouă etapă politică. Și cine nu înțelege asta acum, nu mai prinde următorul ciclu.
Lucia-Maria Udrescu este economist, contabil & auditor financiar, doctor în contabilitate. Cetățean care nu stă deoparte.