EXCLUSIV Document. Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea confirmă că ar urma să aducă copii ucraineni din alte regiuni ucrainene ocupate la așa-zise “proceduri de reabilitare și însănătoșire”. Presa ucraineană și experții americani au avertizat că armata rusă ar putea să îi folosească pe post de scuturi umane


EXCLUSIV Document. Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea confirmă că ar urma să aducă copii ucraineni din alte regiuni ucrainene ocupate la așa-zise “proceduri de reabilitare și însănătoșire”. Presa ucraineană și experții americani au avertizat că armata rusă ar putea să îi folosească pe post de scuturi umane

Autoritățile rusești de ocupație din Crimeea au confirmat, în exclusivitate pentru Podul.ro, știrile lansate de o serie de portaluri propagandistice care anunțau că peninsula ocupată va fi, în perioada estivală, gazda mai multor copii ucraineni din alte regiuni ucrainene ocupate. 

Aceștia ar urma să fie aduși în Crimeea pentru o serie de așa-zise “proceduri de reabilitare și însănătoșire”. În realitate, pretextând așa-zise “necesități medicale sau fiziologice”, ocupanții ruși îi vor plasa pe copiii ucraineni în niște lagăre unde vor fi supuși unor ample procese propagandistice de spălare pe creiere.

De asemenea, așa-zisul “Minister al Educației, Științei și Tineretului Republicii Crimeea” confirmă și numărul aproximativ de copii ucraineni care ar urma să ajungă în Crimeea în vara acestui an, aceștia urmând a fi plasați în lagăre alături de 300 copii ruși din regiunea rusă Belgorod cu scopul de a facilita rusificarea și a atenua diferențele. 

Propagandiștii ruși au scris anterior că în Crimeea vor fi trimiși la “reabilitare și însănătoșire” circa 300 de copii ucraineni din fiecare regiune ucraineană ocupată (Luhansk, Donețsk, Zaporojie, Herson), cât și 300 copii ruși din Belgorod (detalii AICI). 

De asemenea, așa-zisul minister declară că găzduirea copiilor din alte regiuni ale Federației Ruse depinde de posibilitățile financiare ale respectivelor regiuni rusești, cu alte cuvinte, doar așa-zisa “reabilitare și însănătoșire” a copiilor ucraineni, adică spălarea lor pe creiere, este asigurată din bugetele Crimeii ocupate. 

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul așa-zisului “Minister al Educației, Științei și Tineretului Republicii Crimeea”:

“Ministerul este un organism autorizat în problema recreerii și îmbunătățirea sănătății copiilor. Link-ul către știre pe care l-ați atașat în mesajul dvs. informează cu privire la numărul planificat de copii care vor putea să se recupereze, să se odihnească și să urmeze un tratament în stațiunile sanatoriale în 2025. Numărul de copii care vin pentru recreere și recuperare în Republica Crimeea din alte entități constitutive ale Federației Ruse depinde de posibilitățile acestor regiuni”.

Presa ucraineană și experții americani din cadrul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au scris acum câteva zile că armata rusă ar putea să îi folosească pe copiii ucraineni aflați în lagăre drept scuturi umane (detalii AICI).

Lagărele sunt localizate peste tot în Peninsula Crimeea, astfel că rușii ar putea să îi folosească pe copiii ucraineni pe post de scuturi umane. Rusia continuă să militarizeze Crimeea ocupată în timp ce îi face publicitate ca unui loc sigur pentru turismul de vară, în special pentru copii. Rusia a folosit deja turismul de vară în peninsula Crimeea pentru a descuraja atacurile ucrainene asupra obiectivelor militare rusești, în special în 2024. 

Rusia continuă să utilizeze scuturi umane, încălcând dreptul internațional umanitar, care prevede: “comandanții militari ar trebui să evite desfășurarea de obiective militare în zonele dens populate sau în apropierea acestora” (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.