Președinția franceză a oferit lămuriri în legătură cu imaginile virale în baza cărora s-a pretins că președintele Emmanuel Macron acoperea o pungă de cocaină în timp ce călătorea cu trenul spre Ucraina împreună cu cancelarul Friedrich Merz și premierul britanic Keir Starmer.
Explicațiile venite duminică seară de la Elysee acuză o campanie de dezinformare coordonată cu privire la acest caz.
"Când unitatea europeană devine incomodă, dezinformarea merge atât de departe încât face o simplă batistă să pară o pungă cu droguri", a comunicat președinția franceză pe rețeaua X, denunțând acuzațiile.
Rețelele sociale au fost împânzite de speculații potrivit cărora Macron ascundea cu mâna o pungă cu praf alb în timp ce camerele de luat vederi intrau în cabină. De asemenea, s-a susținut că Merz părea să aibă în clipul cu pricina o lingură de cocaină. Oficialii francezi au precizat că obiectul pe care îl ținea Macron era doar un șervețel rulat într-o bilă și au afirmat că înregistrarea video a fost denaturată în mod intenționat pentru a alimenta neîncrederea publicului.
Presa franceză a comentat și în cazul cancelarului Merz, afirmând că acesta avea un simplu agitator de băuturi.
"Aceste știri false sunt răspândite de dușmanii Franței, atât în străinătate, cât și în țară", a adăugat președinția franceză.
"Trebuie să rămânem vigilenți împotriva manipulării", au continuat oficialii francezi.
Președintele Macron a introdus în luna aprilie a anului 2023 o strategie națională de combatere a manipulării informațiilor, descriind-o drept "o luptă pentru democrația noastră". Inițiativa a inclus cooperarea cu platformele tehnologice, sprijinul pentru jurnalismul independent și instrumente juridice pentru contracararea influenței malefice.
Campaniile de dezinformare venite din partea rețelelor rusești și pro-Kremlin sunt vizate atât în Franța, cât și în întreaga Europă cu o preocupare crescândă, în condițiile în care par a fi menite să submineze democrațiile occidentale și să erodeze încrederea în instituții.
Serviciul European pentru Acțiune Externă (SEAE) a avertizat într-un raport recent cu privire la "actorii statali și nestatali care răspândesc povești false pentru a destabiliza societățile democratice", Franța fiind identificată în mod repetat drept o țintă principală. (sursa: AICI)