Clasa de mijloc, victima principală


Clasa de mijloc, victima principală

Criza din 2008, pandemia, tarifele lui Trump, cheltuielile de înarmare acum, votul ”masiv”, toate au avut o victimă principală care, lovită cu repetiție, face inclusiv soarta altor categorii, vulnerabile, mai ales a celor duși de nas de populism, și mai grea: clasa de mijloc.

Orice economist amator sau om de bun simț, informat minimal, știe că doar clasa de mijloc - adică nu săracii și nici bogații - reprezintă baza economiei terțiare, a serviciilor cotidiene: de la magazinele de telefoane mobile la Uber și de la comenzile de mâncare sau alte produse la curățenie.

Așadar, o clasă de mijloc, incapabilă să atenueze șocul unor decizii politice sau crize economice, că sunt ciclice sau nu, adică predestinate, asta lăsăm în seama specialiștilor, duce la ruina restaurantului din colț, a brutăriei bio, a frizeriei din cartier și în general a oricărei afaceri mici prin care concetățeni cu spirit de inițiativă vor să-și depășească condiția. 

Votanții "masivi", majoritatea necalificați, nu sunt decât colateral o sursă de prosperitate: mai schimbă un acoperiș la vechea casă părintească, pun termopane, încep construcția unei case noi, și vedem multe de acest fel peste tot în țară, după care fac o pauză de un deceniu și mai mult. Doar cei calificați - nu vreau să jignesc chiar pe nimeni - au fluxuri bănești constante pentru că au munci mai relevante. Revoluția inteligenței artificiale pe piața muncii va adânci, cum se știe deja de mai mult timp, diferența dintre cei cu o competență și alta sau niciuna.

În rezumat, dincolo de sloganuri, promisiuni, case de 35.000 euro, lupta de clasă a viitorului imediat se anunță în cu totul alți termeni. Se prea poate ca valul populist care bântuie Europa să fie, în fapt, moartea spastică a proletariatului așa cum îl știam din manualele comuniste de economie politică. Nu munca va mai conta, ci plus valoarea de inteligență care o va face pe cât de necesară, pe atât de bine plătită.

Lenea, șmecheria, fabricile de diplome, aburelile cu Colegiul de Apărare, cu "dezvoltatorii" imobiliari, care au abolit orice politică urbană, creeând aglomerări de singurătăți, fără școli sau centre de sănătate, o bună parte din industria IT - toate și toți vor trece în altă eră. Într-una sofisticată, cu timpi scurți între valurile de inovație, și care, repet, va miza crescând de calitate și din ce în ce mai puțin pe cantitate. 

Știu, sună dacă nu arogant, cel puțin complicat. 

Doxa!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.