Demisii și perspective


Demisii și perspective

Lasconi a demisionat prea tîrziu. Era bine pentru toată lumea să o fi făcut în urmă cu două săptămîni măcar. Cariera ei politică este încheiată. Rugăm să nu mai fim plictisiți de aparițiile sale tv.Sunt penibile. A încurcat multe, din cauza ambiției ei iraţionale de a rămîne în cursă. Cum rămîne cu asigurările date că va trece în turul doi şi va fi preşedintă la Cotroceni? S-a ales praful de scenariile ei fanteziste. Păcat de prestatia ei din nov 2024 cînd a adunat 1,7 milioane de voturi. Adio şi nu am cuvinte.

Ieri încă o piesa de pe tabla de șah a căzut. Marcel Ciolacu s-a dat de-a berbeleacu şi în sfirșit a demisionat din funcția de premier. Ca şi la madame Lasconi, îi spun, că e prea tîrziu. A tras de timp cît a putut, și speră mai nou să îşi salveze postul de lider PSD la congresul partidului din iunie a.c. Ciolacu a pierdut absolut toate mizele. Nu a obținut nicio victorie. PSD s-a plictisit de glorioasele și repetatele lui eşecuri electorale. Este un looser, iar PSD-ului îi trebuie în fruntea lui neapărat un învingător dacă vrea să nu dispară. Îi mai dau de trăit un an, atît. Primele semne de disoluție se vor vedea încă din toamnă, poate chiar de la congres în vară. Nu cred că se va înghesui cineva să preia cadavrul PSD. Poate va face fuziune prin absorbție cu Ponta sau AUR, poate cu amîndouă. Cortegiul funerar va fi lung și cernit. De la Dragnea încoace PSD e ca şi mort, şi nu îl văd resuscitat. Amin.

Principala chestiune care se pune azi este cu totul alta. Poate Nicuşor Dan să recupereze voturile lipsă în două săptămîni? Timpul este extrem de scurt. Băsescu și Iohannis, în conditii asemănătoare, au refăcut decalajul şi au cîștigat în turul doi președinția. Cine spune aşadar că nu se poate, și că distanţa între George Simion și Nicuşor Dan este prea mare nu ştie ce vorbește. Se pleacă de la scorul de zero-zero, totuși nu e o cursă cu handicap. Deocamdată remarc că trei partide – UDMR, PNL, USR - au declarat, ieri, sprijinul lor pentru candidatul pro-occidental. Nu e rău pentru început. E nevoie în rest de o campanie de mobilizare care să aibă drept scop aducerea la urne a numărului necesar de alegători - trebuie să atingă cca. 60-70% prezență la urne pe 18 mai. Să nu uităm că au votat pe 4 mai numai 50%. Şi restul? Aici văd principala ţintă (dar si resursă), obligatorie, a campaniei lui Nicușor Dan. 

Condițiile nu sunt ușoare deloc. 1/ societatea românească este mai divizată ca oricînd, şi în plină criză de identitate 2/ George Simion pare Petrache Lupu de la Maglavit. E un fenomen aproape religios, volatil, kitsch. În bula lui nimeni nu aude și nu vede nimic, indiferent ce critici i se aduc. Are destule schelete în dulap, personajul este dubios și îl văd un dictator in nuce. Are deziderate găunoase, toate, dar niciodată nu oferă soluții. Cu el la Cotroceni, România va intra în faliment, cu piețele, bursa, leul, comerțul jos. Simion urmărește să ne arunce în afara Europei. Cei care îl votează azi îl vor repudia cel mai tîrziu în iarna/primăvara viitoare. Îndată ce vor constata că au sărăcit, că puterea de cumpărare a leului a scăzut, că pensiile și salariile nu le sunt garantate. Bineînțeles asta se va întîmpla numai dacă Simion ajunge la Cotroceni. Or, pentru a nu se întîmpla aşa ceva, Simion nu trebuie cu niciun preț să cîştige în dauna lui Nicușor Dan, cursa pentru Cotroceni. Clar?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.