Donald Trump îl atacă, din nou, pe Volodimir Zelenski, în timp ce trimisul său special negociază afaceri profitabile pe sub masă. Mai multe companii americane ar urma să intre în proiectul Vostok Oil, iar petrolul extras va fi considerat american, deci nesancționabil. Dezvăluirile unui fost colaborator al lui Vladimir Putin


Donald Trump îl atacă, din nou, pe Volodimir Zelenski, în timp ce trimisul său special negociază afaceri profitabile pe sub masă. Mai multe companii americane ar urma să intre în proiectul Vostok Oil, iar petrolul extras va fi considerat american, deci nesancționabil. Dezvăluirile unui fost colaborator al lui Vladimir Putin

Analistul politic rus aflat în exil Abbas Gallyamov, care în trecut a scris inclusiv discursuri pentru Vladimir Putin, dezvăluie că reprezentantul special al Casei Albe, Steve Witkoff, ar fi negociat o înțelegere de afaceri foarte avantajoasă pentru SUA, un stimul în plus pentru Donald Trump de a transfera vina războiului asupra Ucrainei și a încheia o pace favorabilă Rusiei. De altfel, liderul de la Casa Albă l-a atacat de mai multe ori în ultimele zile de liderul ucrainean Volodimir Zelenski, în condițiile în care Ucraina este sub bombardamentele masive ale Rusiei, care vizează în special ținte civile. 

„Toată lumea a observat că Donald Trump dă vina pe Volodimir Zelenski și pe Joe Biden, dar nu și pe Vladimir Putin, pentru ceea ce se întâmplă, dar nu toată lumea știe că, în timpul ultimei sale vizite la Moscova, Steve Witkoff a negociat cu autoritățile ruse intrarea unor companii americane  în proiectul Vostok Oil (unul din cele mai mari proiect petrolifere din Rusia.  

Se spune că vor fi Chevron, Haliburton și încă cineva. Acestea vor furniza unele echipamente, iar Rosneft - care deține Vostok Oil - le va plăti cu petrolul său.  

Acest petrol va fi considerat american și, prin urmare, nu va fi supus niciunei sancțiuni. Dacă înțeleg bine, Rusia nu va primi niciun venit din această afacere din care vor obține profit americanii. Rata de schimb a echipamentelor pentru petrol va fi stabilită în conformitate cu solicitările partenerilor de peste ocean. 

Există, așadar, un motiv în plus pentru a închide ochii la acțiunile lui Putin, transferând responsabilitatea de la el către Zelenski și Biden.  

Cred că fără a renunța la metalele lor rare și la orice altceva le va cere Trump, Ucraina nu va putea să-l atragă de partea sa pe președintele american. Poate că asta este ceea ce Trump numește „arta negocierii”, scrie Abbas Gallyamov într-o postare pe pagina sa de Facebook

CITEȘTE ȘI: Analiză. Atacurile rusești cu multe victime civile ucrainene nu sunt „o greșeală”. Sunt o strategie bine organizată de hoarda criminală de la Kremlin

Precizările lui Witkoff 

Agenția italiană ANSA relatează că Steve Witkoff a precizat, într-un interviu pentru „Fox News”, difuzat marți dimineață, că Vladimir Putin ar fi deschis către un acord de „pace permanentă” cu Ucraina. 

A fost a treia întâlnire a lui Witkoff cu liderul de la Kremlin din luna ianuarie încoace, întâlnire care a avut loc vineri la Sankt Petersburg și pe care a numit-o „utilă” și „stimulatoare”, pentru a pune capăt războiului care se desfășoară de mai bine de trei ani. „Cererea lui Putin este de a obține pacea permanentă. Așa că, dincolo de încetarea focului, am obținut un răspuns”, a spus Witkoff, recunoscând că „a durat ceva timp pentru a ajunge la acest punct” și adăugând că la întâlnirea de la Sankt Petersburg au participat și doi consilieri-cheie ai lui Putin, Iuri Ușakov și Kirill Dmitriev. 

„Cred că putem fi în pragul unui lucru foarte, foarte important pentru întreaga lume”, a spus Witkoff, fără a preciza ce vrea Putin să obțină drept condiție pentru pacea cu Kievul. Witkoff a adăugat că și acordurile comerciale dintre Rusia și Statele Unite fac parte din negocieri: „Cred că există o șansă de a remodela relațiile ruso-americane prin intermediul unor oportunități comerciale foarte interesante, care cred că pot aduce o stabilitate reală și regiunii”, a subliniat Witkoff. 

Trump afirmă că face presiuni asupra Moscovei și Kievului, dar până acum nu a reușit să obțină concesii semnificative de la Kremlin, în ciuda negocierilor repetate dintre oficialii ruși și americani. Și, în ciuda eforturilor diplomatice, s-au înregistrat puține progrese semnificative în ceea ce privește obiectivul principal al lui Trump de a obține o încetare a focului. 

Noile atacuri ale lui Donald Trump

În același timp, după atacul sângeros de la Sumî, Donald Trump l-a atacat  din nou pe Volodimir Zelenski, acuzându-l că este răspunzător pentru războiul împotriva Rusiei. 

„Încă mai caută să obțină rachete. Ascultă, când începi un război, trebuie să știi că poți câștiga”, le-a spus el jurnaliștilor în Biroul Oval, unde se afla alături de președintele din El Salvador, Nayib Bukele, venit într-o vizită oficială la Washington.  

„Nu începi un război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare decât tine și speri că niște oameni îți vă vor da rachete”, a răspuns Trump când a fost întrebat despre dorința lui Volodimir Zelenski de a obține mai multe rachete. 

„Aveți milioane de oameni care au murit din cauza a trei persoane. Să spunem mai întâi Putin. Dar și Biden, care habar n-avea ce face, în al doilea rând, și Zelenski”, a spus el, reluând ideea că acest război nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Și a dat asigurări: „Tot ce pot face este să încerc să-i pun capăt. Vreau să pun capăt uciderii și cred că facem progrese bune în acest sens”. 

„Președintele Zelenski și escrocul de Joe Biden au făcut o treabă absolut oribilă permițând ca această tragedie să înceapă”, a repetat el pe rețeaua sa de socializare Truth Social. „Erau atât de multe modalități de a o împiedica. Dar asta a fost în trecut. Acum trebuie să punem capăt acestui lucru și repede. Este atât de trist!” 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.