Desconsiderând cunoștințele Elenei Lasconi în domeniul militar, George Simion a reușit contraperformanța de a se face imediat de râs, vorbind într-o conferință de presă despre inexistentele avioane "F-32"


Desconsiderând cunoștințele Elenei Lasconi în domeniul militar, George Simion a reușit contraperformanța de a se face imediat de râs, vorbind într-o conferință de presă despre inexistentele avioane "F-32"

Prezidențiabilul AUR George Simion a desconsiderat, într-o conferință de presă, cunoștințele contracandidatei Elena Lasconi în domeniul militar, însă tot el a reușit contraperformanța de a se face de râs cu o viteză amețitoare. 

Amintim că Elena Lasconi a pus în discuție contractul de achiziționare, de către România, a avioanelor americane F-35. Într-un interviu acordat recent pentru news.ro, prezidențiabila USR a afirmat că acest contract prin care România ar urma să cumpere 32 de avioane F-35 cu 6,5 miliarde de dolari trebuie fie reziliat, fie renegociat astfel încât actualizările de soft să poată fi făcute la noi în țară, și nu de la Washington. Astfel, Elena Lasconi a propus ca alternativă achiziționarea de avioane de luptă din Europa. 

Dând o replică, în data de 11 aprilie, pe acest subiect, George Simion a gafat de 2 ori, vorbind despre inexistentele avioane "F-32". În pofida gafelor pe care le-a comis, tot el a fost cel care a declarat că Elena Lasconi nu ar fi calificată să vorbească pe asemenea teme. După ce a încercat să minimizeze cunoștințele militare ale contracandidatei, George Simion a admis, cu jumătate de gură, că nu știe cum să abordeze subiectul în cauză. 

Jurnalist: Pentru că ați vorbit despre Apărare, doamna Lasconi, contracandidata dumneavoastră, a declarat despre contractul prin care România cumpără avioane F-35 că ar trebui reziliat dacă actualizările de software nu se fac aici, în România. Dumneavoastră ce părere aveți despre acest contract? 

George Simion: Doamna Lasconi are opinii despre multe lucruri, dar nu cred că este calificată să vorbească despre F-16 și F-32. (...) Nu știu și nu mă pricep la actualizarea software-urilor legate de F-32. (vedeți secvența video completă AICI, de la ora 2:47:40)

Fragmentul video relevant: 


Merită reiterat faptul că Portugalia anunța la mijlocul lunii martie a anului curent că nu intenționează să mai achiziționeze avioane de luptă americane F-35, sugerând că nu a fost "cea mai bună opțiune", în contextul schimbărilor poziției Washingtonului în materie de politică externă, survenite pe fondul revenirii la Casa Albă a republicanului Donald Trump.

În timp ce înlocuirea avioanelor F-16 cu avioanele de ultimă generație F-35 a avut loc în mai multe țări occidentale, forțele aeriene portugheze ceruseră, la rândul lor, trecerea la noile avioane multirol americane, însă ministrul Apărării din această țară a declarat că se teme că SUA ar putea impune "limitări" în ceea ce privește accesul la componentele avioanelor și la softwareuri esențiale, în contextul unei schimbări globale a alianțelor politice. De la revenirea la Casa Albă, Trump și administrația sa s-au angajat într-o retorică adesea agresivă față de NATO, acuzând țările alianței că nu alocă suficient pentru apărare.

Se speculează, conform Politico, că Washingtonul ar putea șantaja cumpărătorii de echipamente de apărare americane pentru a-și susține politicile, ajungând chiar să amenințe că va impune limite în utilizarea acestora sau că va refuza să furnizeze actualizări vitale de software.

Ministrul portughez al Apărării, Nuno Melo, a afirmat pentru siteul de știri Público că "poziția recentă a Statelor Unite, în contextul NATO, trebuie să ne facă să ne gândim la cele mai bune opțiuni" atunci când vine vorba de consolidarea infrastructurii militare.

"Lumea s-a schimbat și acest aliat al nostru ar putea aduce limitări în ceea ce privește utilizarea, întreținerea, componentele și tot ceea ce are de-a face cu asigurarea faptului că aeronavele vor fi operaționale și utilizate în toate tipurile de scenarii", a declarat ministrul, adăugând că Portugalia ar trebui să ia în considerare alte opțiuni, în special aeronave construite în Europa. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.