Directorul WorldSkills România, Mihail Cazacu, povestește o întâlnire mai veche cu Matei Păun, coordonatorul campaniei lui Nicușor Dan: „A început să vorbească cu mult avânt că nu ne trebuie NATO, că ne-am certa cu Rusia, că de ce ne-ar trebui nouă o armată puternică, pentru că nu ne atacă nimeni”


Directorul WorldSkills România, Mihail Cazacu, povestește o întâlnire mai veche cu Matei Păun, coordonatorul campaniei lui Nicușor Dan: „A început să vorbească cu mult avânt că nu ne trebuie NATO, că ne-am certa cu Rusia, că de ce ne-ar trebui nouă o armată puternică, pentru că nu ne atacă nimeni”

Ciprian Teleman, fostul ministru al Digitalizării în guvernarea lui Florin Cîțu, postează, pe pagina sa de Facebook, o pledoarie pro Matei Păun, coordonatorul campaniei lui Nicușor Dan (PODUL a scris despre asta AICI) în care, într-o încercare de „cosmetizare” a imaginii publice a pro-rusului, susține că acesta ar fi avut o intervenție „revoluționară”  în economia României, prin propunerea, în premieră, a „cotei de impozitare unice”. 

Pledoaria lui Teleman, susținător al candidaturii primarului general, este contrazisă de mai mulți cunoscători care îi arată, cu linkuri, că ideea de cotă unică circula deja în mediile politice și economice românești încă de la începutul anilor 2000, chiar și premierul corupt Adrian Năstase având discuții în această privință cu președintele de atunci, Ion Iliescu.  

Printre comentariile lăsate la postarea cu pricina (o puteți accesa AICI) este unul deosebit de interesant despre o istorie mai veche cu Păun, de la finalul anilor 1990, când era vehement anti-NATO, afirmând că aderarea României ar supăra Rusia. Autorul comentariului este Mihail Cazacu, director de programe în cadrul fundației internaționale Worldskills, în prezent și director în cadrul secretariatului de stat, coordonând domeniul IT al Guvernului (detalii profesionale mai jos):

„Vin și eu cu o experiență personală cu Matei Păun. 

Am nimerit împreună într-un panel la defunctul canal TV Tele7abc. 

Era la scurt timp după ce ratasem intrarea în NATO (1997). 

Eu fusesem invitat pentru că lucrasem, până de curând, la o firmă de consultanță olandeză, care, între timp, fusese absorbită de PWC. 

Înainte de fuziune, firma la care lucram se ocupase de implantat companii olandeze în România (Unilever fiind cel mai mare contract). Așadar, realizatorii mă chemaseră datorită experienței cu investitorii străini de calibru. Eram un "expert" de...28 de ani, dar deh, așa se făceau emisiunile atunci. De altfel nici Păun nu era cu mult mai în vârstă... 

La un moment dat a venit, inevitabil, vorba și despre eventualele consecințe ale faptului că nu am intrat în NATO. 

Păun a început să vorbească cu mult avânt despre faptul că nu ne trebuie NATO, că ne-am certa cu Rusia dacă am intra și că (asta nu o voi uita niciodată), "de ce ne-ar trebui nouă să avem o armată puternică, pentru că nu ne atacă nimeni?!?". 

Pentru cine nu era pe vremea aia, amintesc că în fosta Iugoslavie se derula încă un război feroce, că în urmă cu 5 ani Rusia rupsese Transnistria de Republica Moldova și că în 15 martie 1990 la Târgu Mureș avuseseră loc niște ciocniri de stradă între români și unguri, care ar fi putut foarte ușor să degenereze în ceva gen Kosovo. 

Acesta era contextul în care tânărul expert în finanțe Matei Păun spunea că nu ne trebuie nici NATO, nici armată puternică. 

Așadar, măcar prin prisma experienței mele personale, Matei Păun este un dubios, foarte probabil unul în slujba rușilor. 

Iar apropo de cota unică, o copioase de la...Putin, care o introdusese cu puțin timp înainte, cu efecte pozitive aproape imediat. 

Sigur că a fost o idee bună. 

Dar e bine să știm și originile.” 

Detalii despre Mihail Cazacu: „Este director al WorldSkills Romania, dar și director în cadrul secretarului de stat, coordonând domeniul IT pentru Guvernul României. Are 25 de ani de experiență în IT și consultanță în management.  Din 2016 este implicat în digitalizarea administrației publice centrale din România, în susținerea antreprenoriatului în sectorul IT&C prin finanțări publice și europene și în susținerea programelor de educație pentru competențe digitale atât pentru copii cât și pentru adulți”. În trecut a fost membru al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii. 

Cel mai probabil a colaborat și cu Teleman în perioada în care acesta a fost ministrul Digitalizării. Firește, fiind vorba despre un angajat al guvernului putem avea unele îndoieli în privința exactității povestirii. Doar că pro-rusismul lui Păun a fost expus adesea, în spațiul public, de el însuși. Publicația În Linie Dreaptă (ÎLD) are mai multe articole legate de postările publice ale lui Păun despre Rusia, surprinzând inclusiv una în care se lăuda cu vizitele sale „repetate” la Moscova. Detalii AICI

Captura de mai jos, apărută în ÎLD, arată că 20 de ani mai târziu de la momentul povestit de Mihail Cazacu, pro-rusismul lui Matei Păun era neschimbat. De ce s-ar fi modificat între timp? Pentru că Rusia a invadat Ucraina? Rusia invadase și alte țări în anii de dinainte, iar crimele politice ale regimului putinist aveau ecouri internaționale puternice. 

De ce minte Nicușor Dan? Primarul general a fost fotografiat alături de pro-rusul Matei Păun în nenumărate situații în ultima vreme, inclusiv la locuința acestuia / Afaceristul este implicat puternic în campania pentru Cotroceni. Jurnalist de investigații: „Păun e infinit mai periculos decât Călin Georgescu, Bogdan Peșchir și alți finanțatori”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.