Victor Ponta, prezidențiabilul pesedistoid ce pozează în independent și care este cunoscut pentru pozițiile sale în mod clar pro-ruse și sinofile, pretinde acum că ar fi un anti-putinist convins și, mai mult decât atât, că, în cazul în care ar accede în cea mai înaltă funcție în statul român, nu le-ar permite chinezilor să aibă vreo implicare în proiectele strategice ale României, cu toate că tot el, din funcția de prim-ministru, a încercat să-i implice pe comuniștii chinezi în realizarea proiectelor reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Poziționările anti-Kremlin și anti-Beijing au fost exprimate de Victor Ponta pe parcursul ediției din data de 7 aprilie a emisiunii "Bună, România!", realizată de jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pentru B1 TV.
Însă, atunci când este luat la bani mărunți, anti-putinismul lui Victor Ponta începe să pălească. În primul rând, acesta ezită să condamne poziționările pro-Kremlin ale partidului AUR. De asemenea, Victor Ponta nu ratează nicio ocazie în a promova narative împotriva Ucrainei, țară despre care amintim că este atacată militar de hoardele ruse de peste 10 ani. În acest sens, Ponta aduce în discuție, printre altele, "prejudiciile" cauzate României de dragările efectuate de Ucraina în urmă cu doi ani pe canalul Bâstroe. Atunci când jurnalistul îi răspunde că totuși nu există informații conform cărora România a fost prejudiciată, Ponta insistă cu poziționarea anti-Ucraina, replicând: "Și când nu are dreptate România, tot cu România ții". Însă, nu observăm aceeași abordare pro-România atunci când vine vorba despre interesele Serbiei. Amintim că Victor Ponta a făcut recent o dezvăluire halucinantă despre felul în care a primit cetățenia sârbă: statul sârb i-ar fi acordat-o pentru că a decis să inunde mai multe sate din România pentru a salva Belgradul care risca să fie acoperit de ape în primăvara anului 2014 (mai multe detalii AICI).
Redăm pasajele relevante din interviul acordat pentru B1 TV:
Victor Ponta pozează într-un aprig anti-putinist
Victor Ponta: Cei care sunt cu Rusia nu au loc în Guvern, pentru că Rusia e ceva rău și e ceva care ne amenință. Nu poți să-ți bagi în casă...
Jurnalist: Cum ne dăm seama cine e cu Rusia și cine nu e?
Victor Ponta: După declarațiile lor. Eu nu fac procese de intenție.
Jurnalist: George Simion vi se pare după declarații că ar fi cu rușii?
Victor Ponta: Nu. Mi se pare încă necopt, imatur, îl ia gura pe dinainte și mai spune tot felul de trăsnăi.
Jurnalist: Dar nu e putinist.
Victor Ponta: Nu mi se pare. Mi se pare oportunist.
Jurnalist: Dar cine ar fi putinist?
Victor Ponta: Cine se duce la Ambasada Rusiei și zice că e bine cu Rusia.
Jurnalist: Șoșoacă.
Victor Ponta: A mai fost acolo? Atunci nu are cum să fie în Guvernul României.
Jurnalist: Așadar formațiunea AUR nu ar fi una putinistă din punctul dumneavoastră de vedere.
Victor Ponta: Eu nu cred în etichete puse pe toți.
Jurnalist: Luați individual.
Victor Ponta: Da, cred că trebuie să lucrezi cu cei competenți. (...)
Jurnalist: Trebuie să vorbim despre prietenia cu poporul chinez.
Victor Ponta: Vă dați seama? Eu prieten cu 1,5 miliarde de oameni? Cât de mândru mă simt!
Jurnalist: Cu Rusia am convenit că...
Victor Ponta: Nu putem avea nicio relație cu Rusia condusă de Putin. E închisă discuția pentru mine.
Jurnalist: Putin este un criminal?
Victor Ponta: Da. Nu am nicio ezitare. Și e, în primul rând, un agresor. Nu Ucraina l-a agresat pe el, ci el a agresat. (...)
Ponta pretinde că nu mai vrea implicarea chinezilor în proiecte strategice
Jurnalist: În ceea ce privește China, avem o chestiune importantă. Chinezii par într-o înțelegere cu rușii.
Victor Ponta: E posibil. Sunt mari puteri. Marile puteri își fac politicile lor.
Jurnalist: În subsidiar războiul poate fi ajutat de chinezi, căci până la urmă Putin face într-un fel ca să supraviețuiască.
Victor Ponta: Păi, atenție, din câte mă pricep eu la economie, și mă pricep, chinezii beneficiază de cea mai mare resursă mondială de petrol, de gaze, de metale rare din Rusia, la preț preferențial pentru că Rusia nu are unde să le vândă în altă parte.
Jurnalist: Atunci, are interesul să continue războiul în felul acesta.
Victor Ponta: Și eu ce să fac? Eu o să am grijă de România.
Jurnalist: Dar ați avut o înțelegere cu chinezii, a fost semnată în mandatul dumneavoastră, cu reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.
Victor Ponta: Da, așa este. (...) Între timp, lucrurile și la nivel american și la nivel european s-au lămurit. Și eu le văd foarte simple, apropo de China. Tot ceea ce este infrastructură critică, strategică, comunicație, energie și așa mai departe, nu lucrez cu firme din China. E modelul german. Nemții au dat legea asta și au spus așa, că Huawei nu are voie să lucreze în infrastructura critică. În schimb, are voie să-și vândă telefoane, să facă ce vrea. Așadar, modelul german, care mi se pare pragmatic și inteligent, este ăsta, că nu vin firme chinezești la infrastructura critică, dar altfel faci business normal. (...)
Narativele anti-Ucraina propagate de Ponta pe subiectul canalului Bâstroe, contrazise de jurnalistul Radu Buzăianu
Victor Ponta: Am ajuns să ne pierdem partea de independență și suveranitate în ceea ce privește deciziile noastre. Dau un singur exemplu: canalul Bâstroe. Nu se poate să zici că ești de acord.
Jurnalist: Nu s-a întâmplat nimic până la urmă.
Victor Ponta: Ba s-a întâmplat.
Jurnalist: Ce?
Victor Ponta: S-a întâmplat că s-au făcut niște lucrări care au afectat interesele noastre economice. Nu se poate să fii președintele Austriei sau al Ucrainei, ci președintele României.
Jurnalist: În cazul Bâstroe efectiv a fost până la urmă o alarmă falsă. Nu s-a prejudiciat cu nimic într-un final ecosistemul.
Victor Ponta: Obligația președintelui României e să țină cu România. (...) Și când nu are dreptate România, tot cu România ții.
Vedeți emisiunea: