Îngrijorare la Kremlin: prețul petrolului și gazelor naturale din Rusia s-a prăbușit la începutul lunii aprilie. Factorii care au influențat această scădere


  • ACP
  • Apr 7, 2025 20:50
  • 608
Îngrijorare la Kremlin: prețul petrolului și gazelor naturale din Rusia s-a prăbușit la începutul lunii aprilie. Factorii care au influențat această scădere

Prețul petrolului și gazelor naturale din Rusia s-a prăbușit în ultimele zile, pe fondul unei scăderi generale a burselor, cauzată atât de războaiele comerciale lansate de Statele Unite, cât și de creșterea producției OPEC+.

Scăderea prețului mondial al petrolului va pune probleme serioase pentru PIB-ul Rusiei, pentru bugetul de stat și ar putea duce la prăbușirea cursului de schimb al rublei. Veniturile din vânzările de petrol și gaze produc cel mai important flux de numerar pentru bugetul federal al Rusiei și numai în martie veniturile Rusiei din petrol și gaze au scăzut cu 17% față de anul precedent, potrivit datelor Ministerului rus de Finanțe.

Prețul petrolului și-a accelerat declinul de săptămâna trecută, pe fondul introducerii de taxe comerciale de către SUA și al măsurilor de retorsiune din partea Chinei, precum și al deciziei neașteptate a OPEC+ de a crește volumele de producție mai mult decât se preconiza anterior. Luni, 7 aprilie, costul țițeiului Brent a scăzut sub 63 de dolari pe baril - pentru prima dată din aprilie 2021. Ministerul rus de Finanțe a declarat în martie că se așteaptă ca prețul mediu al petrolului în 2025 să fie mai aproape de 60 de dolari pe baril, în loc de 70 de dolari pe baril, cât era prevăzut în buget. În aceste condiții, dacă prețul petrolului rămâne aproape de 60 de dolari pe baril, deficitul bugetului Rusiei va crește simțitor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comunicat anterior, pe 7 aprilie, că președinția rusă monitorizează îndeaproape situația tensionată la nivelul economiei mondiale din pricina scăderii prețului petrolului. Totodată, Peskov a menționat că autoritățile ruse fac totul pentru a minimiza consecințele furtunii economice, deși nu e clar ce ar putea face pentru a atenua efectele acestei prăbușiri a prețului petrolului și gazelor din Rusia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.